Υγεία
Βελτιώστε την μνήμη σας

Βελτιώστε την μνήμη σας

  • 01 Ιουλίου 2012, 18:16

Τώρα τελευταία νιώθετε όλο και πιο συχνά ότι δεν μπορείτε να ανασύρετε πληροφορίες και γεγονότα του παρελθόντος στη μνήμη σας; Μην ανησυχείτε διότι αυτό συμβαίνει συχνά. Η εξασθένιση της μνήμης μας ξεκινά από τα 30- 40 έτη ζωής μας, και επηρεάζει και τη μακρόχρονη και τη βραχύχρονη μνήμη μας. Μέρος της απώλειας μνήμης μπορεί να οφείλεται συχνά και σε παράγοντες που μπορούν να προβλεφθούν.

Η σωματική άσκηση αποτελεί τον πρώτο από τους προτεινόμενους τρόπους για να βελτιώσετε την μνήμη σας. Ιδιαίτερα οι αερόβιες ασκήσεις βοηθούν στη μείωση του στρες και συνεισφέρει στον ποιοτικό ύπνο.

Η διατροφή παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς συνιστάται η άφθονη λήψη φρούτων και λαχανικών, αλλά και τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια).

Ένας τρίτος τρόπος, σύμφωνα με  Έλληνα ψυχολόγο, είναι με την καθημερινή εξάσκηση της μνήμης μέσα από τις κοινωνικές συναναστροφές, δραστηριότητες όπως παζλ, σταυρόλεξα, εκμάθηση ξένης γλώσσας, σκάκι κ.ά.

Ο σωστός ύπνος βοηθά επίσης την μνήμη καθώς εκείνη την ώρα ο εγκέφαλος αρχειοθετεί τα δεδομένα που έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστώνται επτά ώρες ποιοτικού ύπνου την ημέρα.

Άλλη μια συμβουλή είναι να αποφεύγετε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο για να καταγράψει κάθε πληροφορία που δέχεται.

Εάν η μνήμη σας ασθενεί, θα ήταν καλό να αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ θα πρέπει να ελέγξετε αν πάσχετε από κάποια μορφή κατάθλιψης, καθώς η πάθηση αυτή που είναι αρκετά συχνή στις μέρες μας, επιδεινώνει την κατάσταση της μνήμης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron