Διεθνή
Σικάγο: Πληρώνεις και... φουμάρεις το χασισάκι σου!

Σικάγο: Πληρώνεις και... φουμάρεις το χασισάκι σου!

  • 29 Ιουνίου 2012, 08:00

Νέα ρύθμιση από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Σικάγο υιοθέτησε νόμο που θα επιτρέπει στους αστυνομικούς, αντί να συλλαμβάνουν έναν πολίτη που έπιασαν να κατέχει μικροποσότητα κάνναβης, να του κόβουν απλώς ένα χρηματικό πρόστιμο!

Η ρύθμιση, που πέρασε με ψήφους 43 υπέρ και 3 κατά, επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα από 250 μέχρι 500 δολάρια (200 έως 400 ευρώ) για όποιον έχει στη κατοχή του μέχρι 15 τσιγάρα μαριχουάνας ή μέχρι 15 γραμμάρια κάνναβης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι συνεδρίαζαν για πολλές ώρες, αφού αρκετοί είχαν ενστάσεις, φοβούμενοι πως ίσως ο νόμος να ενθαρρύνει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Άλλοι, όπως ο δημοτικός σύμβουλος Γουίλ Μπερνς, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, με βάση τις προτεραιότητες: «Οι κλήσεις που λαμβάνω στις 2 τα ξημερώματα δεν αφορούν την παρουσία ενός ανθρώπου που κάπνιζε μαριχουάνα, αλλά κάποιον που πυροβολήθηκε προσπαθώντας να εισβάλει στην αυλή ενός σπιτιού».

«Πιστεύουμε πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης, Ραμ Εμάνιουελ, στενός συνεργάτης επί δεκαετίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Εμάνιουελ έλαβε την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο νόμο, με τη συνδρομή του αστυνομικού διοικητή του Σικάγο, Τζέρι Μακάρθι. Οι δυο άντρες πήραν την απόφαση αυτή, βλέποντας το 90% των συλληφθέντων για κατοχή κάνναβης να απαλλάσσονται τελικά των κατηγοριών, έχοντας ήδη στοιχίσει πάνω από 45.000 εργατοώρες και περιττά έξοδα στο αστυνομικό σώμα.

Η ρύθμιση, που θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Αυγούστου, έρχεται σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο για την πρωτεύουσα της πολιτείας του Ιλινόις, στην οποία σημειώνεται ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, με τις ανθρωποκτονίες να έχουν αυξηθεί μέσα στο 2012 κατά 38% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο, πέρσι.

Το Σικάγο δεν είναι η πρώτη πόλη που κινείται προς την ανοχή των χρηστών ινδικής κάνναβης, αφού τόσο στο Ρόουντ Άιλαντ όσο και στη Νέα Υόρκη οι τοπικές Αρχές προωθούν ανάλογες ρυθμίσεις, θεωρώντας πως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης και διακίνησης απαγορευμένων ουσιών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron