Οικονομία
Στόχος η εργασιακή ειρήνη, διαμηνύουν οι ξενοδόχοι

Στόχος η εργασιακή ειρήνη, διαμηνύουν οι ξενοδόχοι

  • 27 Ιουνίου 2012, 20:43

Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τη συλλογική σύμβαση, διαβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι

Την εξάντληση όλων των χρονικών περιθωρίων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των γραφείων της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων της 27ης Ιουνίου.

«Είναι γνωστό σε όλους μας το εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η εθνική οικονομία και στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η αγορά», δήλωσε ο κ. Ρέτσος. Πρόσθεσε επίσης ότι «η ΠΟΞ καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τα ξενοδοχεία της χώρας, έχει λειτουργήσει με γνώμονα τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση κλίματος εργασιακής ειρήνης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια της Μεσολάβησης και του διαλόγου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μην καταστεί αρρύθμιστη η αγορά εργασίας από τις 19 Ιουλίου και μετά».

Η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ της ΠΟΞ και των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΟΕΕ-ΥΤΕ είναι σε εξέλιξη και έχει ανατεθεί σε διαιτησία μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με στόχο να υπάρξει σύντομα συμφωνία, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Η πρόταση της ΠΟΞ έχει βελτιωθεί από την αρχική που προέβλεπε μείωση κατά 25% έως 30% των βασικών αποδοχών με τον επαναπροσδιορισμό ορισμένων επιδομάτων. Πλέον διατηρεί όλα τα θεσμικά δικαιώματα και τα επιδόματα του κλάδου, ακόμα και αυτά που καταργούνται από την υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική μείωση να περιορίζεται στο 18%.

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν τη Δευτέρα από μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο περί βιαιοπραγιών εναντίον στελεχών της Διοίκησης και εργαζομένων του, ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι «Πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν. Είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται πλέον η υπόθεση αυτή, διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κρίνει και να αποφανθεί. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι περιστατικά άσκησης σωματικής ή ψυχικής βίας, ως μέσα επιβολής απόψεων και καταστάσεων, από όπου και αν προέρχονται και όπου και αν κατευθύνονται, από οιονδήποτε προς οποιονδήποτε, δεν μπορεί παρά να είναι άμεσα καταδικαστέα και κοινωνικά απαράδεκτα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron