Ρεπορτάζ
ΠΑΣΟΚ: Η σιωπή είναι χρυσός (ενίοτε και αδάμας!)

ΠΑΣΟΚ: Η σιωπή είναι χρυσός (ενίοτε και αδάμας!)

  • 23 Ιουνίου 2012, 13:36

Σιγήν ιχθύος τηρεί η ηγεσία της Ιπποκράτους, έναντι της δυσφορίας και των αρνητικών σχολιασμών στελεχών και μελών του κόμματος, αναφορικά με τις επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μια τακτική λογική και ώριμη, προκειμένου να καμφθούν και τα τελευταία οχυρά εσωκομματικής αντίδρασης και να επιτευχθεί η προσαρμογή της παράταξης στην γραμμή του αρχηγού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί απαντήσεων και εξηγήσεων προς το εσωτερικό του κόμματός του, επέλεξε να συναντηθεί, χθες το μεσημέρι, με τους δύο προταθέντες από’ αυτόν -και προσωπικούς φίλους του- υπουργούς ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Λιβιεράτο και Τσαυτάρη, και να εκδώσει μια γραπτή δήλωση για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, σαν χθες πριν από 16 χρόνια! [βλ. αναλυτικά εδώ]

«Όταν το κόμμα συρρικνώνεται, ‘‘ανοίγεις’’ το παιχνίδι. Ακούς τους πάντες, διαβουλεύεσαι με όλους. Δεν αρκεί η ευφυΐα του ενός», σχολίαζε, χθες, ανώτατο κομματικό στέλεχος, με βαθύτατη γνώση του κομματικού δυναμικού και της νοοτροπίας των ανθρώπων του Κινήματος. Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε ότι το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση, που επέλεξε ο πρόεδρός του, θα χρεωθεί τελικά τις συνέπειες τυχόν αρνητικών εξελίξεων, χωρίς να μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Κατά τον ίδιον, θα ήταν προτιμότερο το ΠΑΣΟΚ να μην είχε συμμετοχή σε υπουργικό επίπεδο, αρκούμενο να διατηρήσει θέσεις και συμμετοχή στην διοίκηση, μέσω των γενικών γραμματέων στα διάφορα υπουργεία.

Στο όποιο οργανωμένο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει, στα ΜΜΕ και κυρίως στο Διαδίκτυο, διεξάγεται ένας εντυπωσιακός, ως προς την συμμετοχή και την οξύτητα των σχολίων, διάλογος, με στόχο τις επιλογές και τη συμπεριφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Πρόκειται για κυβέρνηση της ΝΔ, με τους φίλους του Βαγγέλη από τη Θεσσαλονίκη» είναι το σταθερά επαναλαμβανόμενο σχόλιο, ενώ η ερμηνεία, ότι «πρόκειται για επίδειξη πυγμής του κ. Βενιζέλου προς το εσωτερικό του κόμματος», προκαλεί την απάντηση περί «κολλητών και κηπουρών του». Ακρως απαξιωτικά δε είναι τα σχόλια για την πρόταση Βενιζέλου, να αναλάβει ως υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, με τους επικριτές να σημειώνουν ότι είναι αδελφός της ηθοποιού κας Ελένης Κούρκουλα, πιστής πολιτικής φίλης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, της οποίας ο σύζυγος, Διονύσης Παναγιωτάκης, έχει ρόλο επικοινωνιακού συμβούλου του κ. Βενιζέλου. Δεν λείπουν μάλιστα όσοι θυμήθηκαν -εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ- ότι ο κ. Κούρκουλας ήταν ιδρυτικό μέλος της ΠΟΛΑΝ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έχων την πατρότητα της έκφρασης «κηπουροί του πρωθυπουργού», Γιώργος Φλωρίδης, φέρεται να σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ. αντί ουσιαστικής πολιτικής. διάλεξε να συμμετάσχει στη κυβέρνηση «με πρόσωπα, με τα οποία ο πρόεδρός του πίνει κρασί»...

«Αδιαφόρησε»


Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει κι ένα non-paper, το οποίο αποδίδεται στη ΔΗΜ.ΑΡ. και σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται ότι αδιαφόρησε πλήρως για το ποια πρόσωπα θα μετείχαν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται στο κείμενο, «στην κυβέρνηση συνεργασίας, η ΔΗΜ.ΑΡ. συμμετέχει με πολιτικές προσωπικότητες εγνωσμένου και ευρύτερου κύρους. Η ΝΔ επέλεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε ούτε πολιτικά στελέχη αλλά ούτε και προσωπικότητες από το δημόσιο χώρο».

Σημειώνεται ότι «η μη συμμετοχή των Βορίδη - Γεωργιάδη επιτεύχθηκε, διότι τέθηκε προκαταβολικά ως όρος από τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Βέτο, επίσης, από τον Φ. Κουβέλη τέθηκε για τον κ. Τζαβάρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Τέλος, υποστηρίζεται ότι «στη διαπραγμάτευση για τη σύνθεση της κυβέρνησης απουσίαζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Βασίλης Ράπανος ήταν κοινή πρόταση Σαμαρά-Κουβέλη, την οποία αποδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος. Ενώ είχε εξασφαλιστεί, με παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη, η συμμετοχή των Στουρνάρα, Ζανιά, Μαραβέγια, ο κ. Βενιζέλος δεν τις υποστήριξε. Το ίδιο συνέβη και με άλλες προτάσεις του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. για πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. όπως ο Ηλ. Κικίλιας για το Εργασίας».

Με οργή

Οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι είχαν αντιδράσει έντονα στην εισήγηση Βενιζέλου να αποκλειστούν πολιτικά πρόσωπα από την κυβέρνηση, απέφυγαν να εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους. Κάτι που δεν έκανε η κα Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν αποσιώπησε -σε συνομιλίες της με δημοσιογράφους- την οργή της για τη συγκατάθεση του κ. Βενιζέλου να μετάσχει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Παιδείας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος υπήρξε σφοδρός πολέμιος του νόμου για τα ΑΕΙ

Στην Ιπποκράτους, όμως, παραδέχονται ότι οι πέντε προταθέντες από το ΠΑΣΟΚ «ήταν προσωπικές επιλογές του προέδρου».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron