Περιβάλλον
Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνόδου G20 για το περιβάλλον

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνόδου G20 για το περιβάλλον

  • 22 Ιουνίου 2012, 18:14

Η καταπολέμηση της φτώχειας βασικό θέμα του καταληκτικού κειμένου

Απογοητευτικά ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, η σύνοδος κορυφής για το περιβάλλον στο Ρίο. Η διακήρυξη που θα υιοθετηθεί είναι ένα ευχολόγιο το οποίο επαναλαμβάνει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Την τελευταία μέρα της συνόδου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν παρότρυνε τις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν την πείνα λέγοντας ότι σε έναν κόσμο αφθονίας, κανείς δεν πρέπει να πεινά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ήλπιζε ότι η σύνοδος θα έκανε αποφασιστικά βήματα προκειμένου οι φτωχοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ενέργεια. Όμως η πρωτοβουλία του «Αειφόρος Ενέργεια για Όλους» τυγχάνει απλώς μιας μικρής αναφοράς στο κείμενο.

«Σας καλώ όλους να συνεργαστούμε για ένα μέλλον χωρίς πείνα», είπε ο κ. Μπαν απευθυνόμενος στους 130 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στο Ρίο της Βραζιλίας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και πολλοί πολιτικοί πιστεύουν ότι η διακήρυξη της συνόδου αποτελεί «αποτυχία». Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας Νικ Κλεγκ την χαρακτήρισε «ανούσια».

Η σύνοδος -που πραγματοποιήθηκε 20 χρόνια μετά την Σύνοδο για την Γη η οποία είχε διοργανωθεί επίσης στο Ρίο και 40 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια συνάντηση για το περιβάλλον στη Στοκχόλμη- είχε ως στόχο να ενισχύσει την «πράσινη οικονομία». Όμως η διακήρυξη αναφέρει την πράσινη οικονομία απλώς ως έναν από τους πιθανούς δρόμους προς την αειφόρο ανάπτυξη.

«Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δώσουμε όραμα, δεσμεύσεις και πάνω απ' όλα ηγεσία στον κόσμο. Δυστυχώς το παρόν έγγραφο αποτελεί αποτυχία», δήλωσε η Μέρι Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας και νυν επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Καρντόζο, που προήδρευσε της Συνόδου για τη Γη το 1992, δήλωσε: «Ο παλαιός διαχωρισμός μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης δεν είναι ο τρόπος για να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούμε για τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η λύση των προβλημάτων της φτώχειας και της ανισότητας βρίσκεται στην αειφόρο ανάπτυξη και όχι στην ανάπτυξη με κάθε κόστος».

Ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ είναι από τους λίγους που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διακήρυξη επειδή «τα ζητήματα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τη Γερμανία περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο: η διασύνδεση μεταξύ νερού, ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας τροφίμων».

Το 50σέλιδο κείμενο έχει τίτλο «Το μέλλον που επιθυμούμε» και αναφέρει την καταπολέμηση της φτώχειας ως έναν από τους κυριότερους στόχους του μέλλοντος. Περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση ότι η οικονομία θα προσεγγίζει με πιο βιώσιμο τρόπο τους παγκόσμιους πόρους. Όμως δεν αναφέρει ούτε σαφείς στόχους ούτε χρονοδιάγραμμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron