Υγεία
Προσοχή στην επιλογή  ελαιόλαδου!

Προσοχή στην επιλογή ελαιόλαδου!

  • 19 Ιουνίου 2012, 19:51

Το ελαιόλαδο που αποτελεί το σημαντικότερο από τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας αλλά και στη μακροζωία.

Το ελαιόλαδο ωστόσο που αγοράζουμε μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους οι οποίοι φυσικά δεν οφείλονται στις ιδιότητες του ίδιου αλλά στην επεξεργασία που υφίσταται μέχρι να φτάσει… στην κουζίνα μας!

Είναι επομένως καλύτερο να προτιμούμε τυποποιημένο ελαιόλαδο όταν δεν το παράγουμε οι ίδιοι ή δεν γνωρίζουμε προσωπικά τον άνθρωπο ο οποίος το παράγει, παρά να αγοράζουμε χύμα ελαιόλαδο. Η τυποποίηση του διασφαλίζει τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του όσο και την ασφάλειά του σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Επιπλέον, όταν το ελαιόλαδο είναι τυποποιημένο αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία λήξης και η ποιοτική του κατηγορία, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολος ο έλεγχός του από τους ίδιους τους καταναλωτές, ενώ το γεγονός ότι οι συσκευασίες έχουν ειδικό πώμα μπορεί να εμποδίσει  τη νοθεία κατά τη διακίνησή του.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Όταν λοιπόν επιχειρούμε να το αγοράσουμε χύμα, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες παραγωγής και διατήρησής του, αμφισβητείται η υγιεινή και η ασφάλειά του, καθώς μπορεί εύκολα να καταστεί θύμα ανεύθυνων παρεμβάσεων από μεσάζοντες.
 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron