Ρεπορτάζ
Σύσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις και την σύνθεση του νέου σχήματος

Σύσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις και την σύνθεση του νέου σχήματος

  • 19 Ιουνίου 2012, 18:09

Σε αναζήτηση συγκλίσεων για τις προγραμματικές θέσεις αλλά και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που εντείνουν τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Αυτήν την ώρα εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επεξεργάζονται το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στα γραφεία της ΝΔ, στο Κοινοβούλιο συναντώνται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Στέργιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ (που προσήλθαν με καθυστέρηση, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαβουλεύσεις στην Ιπποκράτους) και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης.

Όπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ' όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική τους έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τη συγκροτήσουν.

Στις προθέσεις των τριών κομμάτων κατά ίδια στελέχη είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο όταν και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά πληροφορίες, η συμφωνία ενδέχεται να κλείσει σήμερα αν και είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινωθεί αύριο, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία ως προς τα πρόσωπα. Ο κ. Σαμαράς που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι Πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως καταλήγουν πάντως σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο πιθανόν θα συμμετέχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες και εντός των κομμάτων. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε, η σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τη στενή ομάδα των «επτά» στελεχών (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Ανδ. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, έγινε πολλή συζήτηση αναφορικά με το προγραμματικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ ο κ. Βενιζέλος «εξουσιοδοτήθηκε» από τα κορυφαία στελέχη να χειριστεί το θέμα της συμμετοχής των προσώπων στην κυβέρνηση, θέμα για το οποίο ακούστηκαν όλες οι απόψεις.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου σχήματος, η Ιπποκράτους δεν αποκλείει οι εξελίξεις να επιταχυνθούν και απόψε να υπάρξει συνάντηση των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Αύριο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron