Οικονομία
Το βλέμμα των αγορών επιστρέφει στην Ισπανία

Το βλέμμα των αγορών επιστρέφει στην Ισπανία

  • 19 Ιουνίου 2012, 10:05

Προσωρινή αποδείχθηκε η αρχική "ανάσα" που πήραν οι διεθνείς αγορές από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς δεν φάνηκε αρκετό για να κάμψει τις ανησυχίες για τα προβλήματα στην Ισπανία και στην Ευρωζώνη γενικότερα, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί γρήγορα το θετικό κλίμα, με το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αποδεικνύεται εξαιρετικά βραχύβιο και τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων να φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ανεξαρτήτως από το εάν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας απομακρύνει τον κίνδυνο απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται, τα θεμελιώδη προβλήματα του ευρώ παραμένουν, ενώ πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη ή να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

Το βλέμμα των αγορών παραμένει προσκολλημένο στην Ευρωζώνη, με την προσοχή να φεύγει ωστόσο από την Ελλάδα και να επικεντρώνεται στην Ισπανία, καθώς το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στον ευρωπαϊκό νότο.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ξεπέρασε χθες την "κόκκινη ζώνη" του 7%, κινούμενο πλέον σε απαγορευτικά επίπεδα και αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στο 7,30%, συμπαρασύροντας και την απόδοση του 10ετούς ιταλικού που υπερέβη και αυτό το «φράγμα» του 6%.

Οι ρευστοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα αισθητές στην ισπανική αγορά κρατικού χρέους με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων να εκτοξευθεί στις 108 μονάδες βάσης, που είναι η υψηλότερη στην ιστορία του ευρώ. Και τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλάνο "είδαν" τις απώλειές τους να φθάνουν ενδοσυνεδριακά κοντά στο 3%, με τις ευρωπαϊκές μετοχές γενικότερα να εξανεμίζουν να αρχικά κέρδη τους και με τους επενδυτές να εμφανίζονται γενικότερα περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι στις διεθνείς μετοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Barclays, μόλις το 24% των διεθνών επενδυτών αναμένουν ότι οι μετοχές θα παρουσιάσουν επιδόσεις καλύτερες από τη μέση επίδοση της αγοράς το επόμενο τρίμηνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron