Κοινωνία
Με δανεικά υλικά λειτουγούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Με δανεικά υλικά λειτουγούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

  • 19 Ιουνίου 2012, 08:00

Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τις δαπάνες - Μεγαλύτερες οι ελλείψεις στην Αττική

Με δανεικές σύριγγες και γάζες λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα Νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αρμόδιοι του ενός νοσοκομείου δανείζονταν σύριγγες και λοιπά υλικά από διπλανά Νοσοκομεία.

Παράλληλα, εξακολουθούν να βρίσκονται «στον αέρα» προμήθειες υλικών και φαρμακευτικών ουσιών στα Νοσοκομεία, μετά την άρνηση παρέδρων του Ελεγκτικού Συμβουλίου να εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή των παραγγελιών που έχουν γίνει από τα Νοσοκομεία και αφορούν νοσοκομειακά υλικά και ουσίες που έχουν ήδη διατεθεί στους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από περίπου δέκα μέρες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος είχε στείλει δύο επιστολές στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να συνεχιστεί η προμήθεια των αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων, ώστε να μη διακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Το πρόβλημα προέκυψε έπειτα από μια σειρά αποφάσεων του 4ου τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου που «μπλόκαρε» την πληρωμή υγειονομικού υλικού (π.χ. βηματοδότες, ηλεκτρόδια κ.λπ.) από τις παρτίδες που είχαν παραγγελθεί «σπαστά» σε μικρότερα ποσά για να αποφευχθεί η διενέργεια διαγωνισμού και να γίνουν απευθείας αναθέσεις.

Το τμήμα, υπό τον αντιπρόεδρο Ν. Αγγελάρα, έκρινε ότι είναι αντίθετη στο Κοινοτικό Δίκαιο η διάταξη του ν. 3984/11 που προσπάθησε να εγκρίνει την πληρωμή όλων των σχετικών δαπανών από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011 ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις πλημμέλειες που παρουσιάζουν. Η διαπίστωση της παραβίασης του Κοινοτικού και Συνταγματικού Δικαίου οδήγησε στο να «μπλοκάρουν» οι αρμόδιοι επίτροποι τις σχετικές δαπάνες πληρωμής, οδηγώντας σε μεγάλες ελλείψεις.

Το πρόβλημα, ακόμη και σήμερα, είναι μεγάλο. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διακίνηση και πρόσβαση των ασθενών σε νοσοκομειακά υλικά και φάρμακα. Αναμένεται δε, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εγκριθούν από τους παρέδρους επόμενες προμήθειες των Νοσοκομείων.

Εκτελούνται από τα φαρμακεία συνταγές του ΕΟΠΥΥ

Κανονικά θα εκτελούνται, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, συνταγές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που εκδίδονται από την 1η Ιουνίου.

Με εγκύκλιό του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρης παρατείνει την ισχύ των συνταγών, λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζουν ότι δεν θα ισχύσει ο περιορισμός των πέντε ημερών, ενώ οι συνταγές θα είναι εκτελεστές έως και πέντε μέρες μετά τη διακοπή των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν κανονικά στα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους.

Η ανωτέρω απόφαση ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε μέρες μετά τη λήξη της.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκτελούν χειρόγραφα τις ηλεκτρονικές συνταγές, εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική της εκτέλεση».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron