Υγεία
Η μαύρη στατιστική του καρκίνου

Η μαύρη στατιστική του καρκίνου

  • 18 Ιουνίου 2012, 21:00

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου

Ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC).

Οι προβλέψεις της είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για το μέλλον, καθώς μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι τα νέα κρούσματα θα αυξηθούν κατά 75%, με τις φτωχές χώρες να αναμένεται να παρουσιάσουν (κατά το ίδιο χρονικό διάστημα) αύξηση πάνω από 90%. Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές εξέτασαν τα ήδη υπάρχοντα περιστατικά καρκίνου και υπολόγισαν την εξέλιξή τους στο μέλλον.

Στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου, οι οποίοι οφείλονται στον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, διατροφή, κάπνισμα). Σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες αναπτύσσονται πολύ πιο συχνά καρκίνοι που οφείλονται  σε μολύνσεις από ιούς (τράχηλος).

Η αριθμητική καταγραφή των περιστατικών έδειξε το 2008, 12,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου, ενώ το 2030 αναμένεται ότι αυτά τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 22,2 εκατομμύρια.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο παρατηρεί ότι διαχρονικά αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του μαστού και του προστάτη στις ανεπτυγμένες χώρες, και του στομάχου και του τραχήλου στις λιγότερο ανεπτυγμένες.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron