Media
Θέλει να πουλήσει ελληνικά νησιά, αλλά τον μπλοκάρει η ελληνική γραφειοκρατία!

Θέλει να πουλήσει ελληνικά νησιά, αλλά τον μπλοκάρει η ελληνική γραφειοκρατία!

  • 18 Ιουνίου 2012, 19:04

Γερμανός κτηματομεσίτης "παραπονιέται" στο Der Spiegel

Για τη γραφειοκρατία που παρατηρείται κατά τη διαδικασία της πώλησης ελληνικών νησιών, παραχώρησε συνέντευξη ο κτηματομεσίτης Φαρχάντ Βλαντί στο περιοδικό Spiegel.

Der Spiegel: Κύριε Vladi, θα αποκτήσουν φθηνότερες τιμές τα ελληνικά νησιά;

«Πολλά νησιά είναι αυτή τη στιγμή φθηνότερα, στην Κεντρική Αμερική μπορεί κανείς να τα αγοράσει στη μισή τιμή σε σύγκριση με την απότομη αύξηση πριν από ένα δύο χρόνια. Αλλά στην Ελλάδα δεν γίνεται σχεδόν τίποτα».

Der Spiegel: Δεν θέλουν να πουλήσουν οι Έλληνες;


«Στο γραφείο μου υπάρχουν 40 γράμματα, στο σύνολό τους προσφορές από την Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε δεν μου είχαν εμφανιστεί τόσοι Έλληνες που να ήθελαν να πουλήσουν τα νησιά τους. Αλλά λέω σε όλους ότι δυστυχώς δεν βλέπω παρά ελάχιστες πιθανότητες».

Der Spiegel: Δεν είναι καλά τα νησιά;

«Είναι υπέροχα, βρίσκονται στη Μεσόγειο, το κλίμα είναι εύκρατο και τις περισσότερες φορές δεν απέχουν μακριά από τη στεριά. Πολλά συνηγορούν υπέρ της Ελλάδας».

Der Spiegel: Τι δεν συνηγορεί;

«Οι αλλοδαποί δεν μπορούν να αγοράσουν ελληνικά νησιά».

Der Spiegel: Δεν επιτρέπεται;

«Επιτρέπεται. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο. Ως αλλοδαπός χρειάζεστε 32 άδειες».

Der Spiegel: Και από ποιον;

«Καταρχάς θα πρέπει να πάτε στο Υπουργείο Αμύνης. Δεν μπορείτε να αγοράσετε καθόλου νησιά στα σύνορα με τη Τουρκία. Έπειτα θα πρέπει να πάτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις πολεοδομίες, μέχρι και στον δήμαρχο της κοινότητας. Ένας μαραθώνιος».

Der Spiegel: Επομένως, όσον αφορά την αγορά και την πώληση νησιών αντικατοπτρίζεται ολόκληρη η ελληνική κρίση;

«Δυστυχώς έτσι είναι. Πρόσφατα είχα έναν Γάλλο ο οποίος ήθελε ένα ελληνικό νησί. Πολύ ευγενής άνθρωπος, είχε επίσης τα χρήματα, αλλά μετά την όγδοη άδεια λύγισε. Κανείς δεν το αντέχει».

Der Spiegel: Παρόλα αυτά προσφέρετε πέντε ελληνικά νησιά.

«Θα είχα ακόμα περισσότερα, αλλά στην ιστοσελίδα μου έχω μόνο πέντε, δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό. Και είναι ονειρεμένα. Όπως ένα μικρό, κοντά στην Αθήνα, το νησί της Αγίας Τριάδας. Κάποτε είχαν πάει οι Beatles, ενώ και ο Churchill είχε διανυχτερεύσει εκεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κανείς υπό κανονικές συνθήκες να το πουλήσει αμέσως».

Der Spiegel: Το νησί της Αγίας Τριάδας κοστίζει σε σας 18 εκατ. ευρώ.

«Οι Έλληνες που μου προσφέρουν νησιά έρχονται με ονειρικές εντυπώσεις. Γρήγορα γίνεται λόγος για τον Ωνάση, όταν πρόκειται για το νησί τους».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron