Απόψεις - Συνεντεύξεις
"Ήμουν στα ψηφοδέλτια, με έκοψαν τελευταία στιγμή..."

"Ήμουν στα ψηφοδέλτια, με έκοψαν τελευταία στιγμή..."

  • 11 Ιουνίου 2012, 08:12

Τη δική του εκδοχή έδωσε ο Ιφικράτης Αμυράς για το επίμαχο βίντεο, όπου φέρεται ότι υποστηρίζει και παροτρύνει τους πολίτες σε ένα αντάρτικο πόλεων, για την αντίσταση του κόσμου αλλά και για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. [βλ. σχετικά με το video εδώ]

Τελικά τι συνέβη με την υποψηφιότητά σας;

Αυτή τη στιγμή δεν ανήκω σε κανέναν πολιτικό χώρο.

Με το ΔΗΚΚΙ είχε ξεκινήσει η επαφή μου από τον χώρο της πλατείας Συντάγματος και στη συνέχεια επρόκειτο να είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά ελέω εκλογικής επιτροπής - αν και ποτέ από το ίδιο το κόμμα δεν βγήκε επίσημη ανακοίνωση? κόπηκα.

Στο βίντεο φαίνεται σαν να διαφημίζετε το αντάρτικο πόλεων. Πιστεύετε ότι ένα αντάρτικο πόλεων θα σώσει τη χώρα από τα δεινά της;

Εγώ δεν μιλάω για καταστάσεις τύπου «17 Νοέμβρη», αλλά για παλλαϊκή αντίδραση. Σαφέστατα και είναι δικές μου οι απόψεις και δεν τις έχω απαρνηθεί, απλά το βίντεο δεν εξηγεί όλες μου τις θέσεις. Αυτό που πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί είναι ότι η αναφορά σε «αντάρτικο» πόλεων γίνεται μόνο για μικροπολιτικούς λόγους από τον κ. Μιχελάκη.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο βίντεο είναι από τον Σεπτέμβρη του '11 και η αφορμή η απώλεια ενός συντρόφου μου για οικονομικούς λόγους και ο σοβαρός τραυματισμός ενός άλλου σε διαδήλωση.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέστη αυτήν την εισβολή και τη γενοκτονία -σε οικονομικό επίπεδο-, ο ελληνικός λαός νομιμοποιείται να υπερασπιστεί τη ζωή του και τα παιδιά του. Εγώ μίλησα για λαϊκή αντίσταση. Ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός επιβάλλεται και πρέπει να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη. Δεν αρνήθηκα αυτά που λέω, αλλά την ερμηνεία την οποία δίνουν σε αυτά που λέω. Αρνούμαι τη συνωμοσία και ότι θα πάω να βάλω μια βόμβα και θα εξαφανιστώ. Παιδιά, είμαστε υπό κατοχή και πρέπει να αντισταθούμε.

Η αντίσταση είναι μονόδρομος;

Αν καταφέρουμε και φύγει αυτό το καθεστώς και το μνημόνιο με εκλογές, ακόμα καλύτερα. Αν όμως όχι, κάπως πρέπει να πάρουμε θέση.

Τον τελευταίο καιρό οι δωσίλογοι ανακάλυψαν το πρόβλημα της βίας στην πολιτική ζωή της Ελλάδος. Και μας καλούν να απέχουμε από τη βία, διότι δεν συνάδει με τον πολιτικό τους πολιτισμό...

Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Στον ορισμό της βίας. Βία είναι όταν αφαιρείς από μια γιαγιά που παίρνει μόλις 500 ευρώ τα 100 ή τα 200... Βία είναι η υφαρπαγή του μισθού των εργαζομένων, της συντάξεως των γερόντων, των φαρμάκων των ασθενών, η παράνομη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, της θερμάνσεως, της παιδείας από κάθε οικογένεια. Αν πάρεις από κάποιον τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το ρεύμα που ενδεχομένως τον κρατάει στη ζωή δεν χρειάζεται να τον σκοτώσεις... Βία είναι η αναγκαστική ανεργία. Αν ένα κάθαρμα σου κόψει το ρεύμα επειδή δεν πληρώνεις το χαράτσι, διαπράττει μία εγκληματική-βίαιη ενέργεια.

Και ο πολίτης έχει τρόπο να αντιδράσει;

Οι πολίτες νομιμοποιούνται να αντισταθούν με κάθε μέσον και να συντρίψουν τους εγκληματίες, τους ληστοσυμμορίτες του Μνημονίου. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι θεσμοθετημένο σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Το ξέρουν οι πάντες πλην του Γιάννη Μιχελάκη που θεωρεί ότι δεν κατοχυρώνεται συνταγματικώς το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ο Γιάννης Μιχελάκης καταφέρθηκε υποκριτικώς εναντίον του γνωστού βίντεο-μηνύματος που καλεί σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, και το οποίο αφορούσε τη χούντα του Παπανδρέου. Το μήνυμά του όμως είναι διαχρονικό. Οταν η ληστοσυμμορία του Μνημονίου δηλώνει ότι «καταδικάζει τη βία από οπουδήποτε και αν προέρχεται», εννοεί ότι καταδικάζει τη λαϊκή επαναστατική βία που στρέφεται εναντίον της, αλλά επικροτεί τη βία κάθε μορφής όταν στρέφεται εναντίον του Ελληνικού Λαού. Η τρομοκρατία των μνημονιακών προδοτών αποκαλείται «νόμος και τάξη».

Η στρατηγική μας είναι η ανατροπή του σάπιου προδοτικού καθεστώτος που επέβαλε το Μνημόνιο και την ξένη κατοχή, και όχι η συνδιαλλαγή μαζί του.

 

Aπό το ΕΠΑΜ στο ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ιφικράτης Αμυράς έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων» με τις συνεντεύξεις που «ανέβαζε» στο διαδικτυακό κανάλι «Εδώ Σύνταγμα»-webtv, το οποίο στεγαζόταν στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Καλεσμένοι του ήταν στελέχη των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης. Στο σχετικό βίντεο της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, και «παίχτηκε» σε όλα τα δελτία ειδήσεων, ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στον Ιφ. Αμυρά τάσσεται ευθέως υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Ο Φ. Κρανιδιώτης

Στον Ιφικράτη Αμυρά όμως έχει παραχωρήσει συνέντευξη μεταξύ άλλων και ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Φαήλος Κρανιδιώτης, για την οποία η πρώην βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή ζήτησε τον «εξοβελισμό» του από το κόμμα. Ο κ. Κρανιδιώτης σε δήλωσή του αναφέρει: «Πού να ξέρω ότι μετά από μήνες ο μελλοντικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΚΚΙ θα ''απασφάλιζε'' και θα την έβλεπε... Βιετκόνγκ; Σύντροφος του Αλέξη και της Ρένας είναι, όχι δικός μου». Ο Ιφικράτης Αμυράς ήταν στέλεχος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), στο οποίο ηγείται ο Δ. Καζάκης. Διαγράφηκε από το ΕΠΑΜ στις αρχές του 2011 και προσέγγισε το ΔΗΚΚΙ, μέσα από τις τάξεις του οποίου προτάθηκε για βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δράση του στο κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron