Διεθνή
Ξεσκονίζουν το "σκαμνί" για τον Σαρκοζί

Ξεσκονίζουν το "σκαμνί" για τον Σαρκοζί

  • 08 Ιουνίου 2012, 17:24

Μετά την επίσημη αποχώρησή του από τη γαλλική πολιτική σκηνή, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας διστάζει να επιστρέψει στο παλιό του επάγγελμα, τη δικηγορία, όμως εντός λίγων ημερών ο Νικολά Σαρκοζί ενδέχεται να βρεθεί άμεσα αναμεμειγμένος σε τουλάχιστον δύο νομικές υποθέσεις που αφορούν πιθανολογούμενη παράνομη χρηματοδότησης της ανόδου του στην εξουσία.

Σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, ο Σαρκοζί θα χάσει την ασυλία που δίδεται στους γάλλους προέδρους όσο βρίσκονται εν ενεργεία. Το όνομα του πρώην προέδρου εμφανίζεται σε δύο δικαστικές έρευνες και μια κατηγορία για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, που φτάνει ως το 1995.

Μία από τις έρευνες, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του το 2007, από την κληρονόμο της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ και θεωρείται η σοβαρότερη - πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον Σαρκοζί.

Ο δικαστής Ζαν Μισέλ Ζεντίλ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές πλευρές της υπόθεσης Μπετανκούρ, αναμένεται να συγκεντρώσει κεκλεισμένων των θυρών και σήμερα ακόμη μάρτυρες οι οποίοι έχουν δώσει αντιδιαμετρικά αντίθετες καταθέσεις, υπέρ και κατά του Σαρκοζί.

Κεντρική μορφή της υπόθεσης αποτελεί ο Πατρίς ντε Μεστρ, ο οποίος υπήρξε διαχειριστής της προσωπικής περιουσίας της Μπετανκούρ, της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας. Ο 63χρονος ντε Μεστρ κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες για ανακρίσεις στην πιθανολογούμενη ανάμειξή του στην παράνομη χρηματοδότηση του Σαρκοζί πριν από πέντε χρόνια.

Η κατάθεση ενός Ελβετού δικηγόρου και μελών του περιβάλλοντος της Μπετανκούρ, καθώς και ένα κατασχεμένο ημερολόγιο δείχνουν την πιθανότητα να πραγματοποιήθηκαν πληρωμές τουλάχιστον 400.000 ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2007. Ο ντε Μεστρ αρνείται επανειλημμένα τα χρήματα καταβλήθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί. Σήμερα ο ντε Μεστρ θα αντιπαρατεθεί με υπαλλήλους της Μπετανκούρ που υποστηρίζουν το αντίθετο. Ο δικαστής Ζεντίλ αναμένεται να καλέσει τον ίδιο των πρώην πρόεδρο για ανάκριση στα τέλη του μήνα.

Το δεύτερο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Σαρκοζί είναι η «υπόθεση Καράτσι». Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί σημαντικές αποδείξεις μυστικές πωλήσεις όπλων στο Πακιστάν και στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο του 2002 βοήθησαν να χρηματοδοτηθεί η αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του Εντουάρ Μπαλαντίρ 1994-1995. ο Σαρκοζί ήταν τότε επικεφαλής της εκστρατείας του Μπαλαντίρ.

Αργότερα, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ «πάγωσε» τις παραγγελίες για το Πακιστάν. Γάλλοι δικαστικοί πιστεύουν ότι μια βομβιστική επίθεση στο Καράτσι τον Μάιο 2002, στην οποία σκοτώθηκαν 11 Γάλλοι μηχανικοί υποβρυχίων διεξήχθη σε αντίποινα από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τέλος, το πιο πρόσφατο σκάνδαλο «έσκασε» κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, την άνοιξη, όταν η αριστερή ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart ισχυρίστηκε ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχε συμφωνήσει «επί της αρχής» να καταβάλει στον Σαρκοζί 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007. Η ιστοσελίδα δημοσίευσε ένα κείμενο στα αραβικά, με την υπογραφή του Μούσα Κούσα, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι. Η αυθεντικότητα του κειμένου αμφισβητείται, και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα, όμως αυτό ίσως είναι το πρώτο από τα σκάνδαλα Σαρκοζί που θα φτάσει στο δικαστήριο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron