Οικονομία
ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών σώζουν προς στιγμήν τα έσοδα

ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών σώζουν προς στιγμήν τα έσοδα

  • 08 Ιουνίου 2012, 08:07

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή κατάφεραν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να ανακάμψουν από την μεγάλη πτώση που σημείωναν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2011 διαμορφώθηκαν περίπου στα 20 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα Μαΐου 2012 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά σημείωσαν πτώση κατά περίπου 10%-15% τη στιγμή όπου στα μέσα του ίδιου μήνα τα στοιχεία έδειχναν ότι η μείωση θα ξεπερνούσε το 30%.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η μερική ανάκαμψη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα οφείλεται στις αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ, από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και από Φόρους Μισθωτών Υπηρεσιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει αλλάξει αφού η ύφεση και η ανεργία συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή για την οικονομία της χώρας.

Τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν περίπου στα 19,9 δις. ευρώ, έναντι 18,35 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περυσινό περίοδο.

Συνολικά η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ παραπάνω από το πρώτο τετράμηνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron