Οικονομία
Γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης προωθεί στην Ευρώπη το Βερολίνο

Γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης προωθεί στην Ευρώπη το Βερολίνο

  • 05 Ιουνίου 2012, 21:10

Κοκτέιλ από δημοσιονομική εξισορρόπηση και ανάπτυξη

Τελευταία παρατηρείται στο Βερολίνο μια στροφή 90 μοιρών, στον τρόπο που το επιτελείο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και τα αδιέξοδα στα οποία αυτή οδηγεί τα κράτη - μέλη. Κι αυτό οφείλεται σε δυο λόγους: Πρώτον, στις όλο και πιο αρνητικές συνέπειες της λιτότητας, ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που βάζουν σε κίνδυνο και τη γερμανική οικονομία. Και δεύτερον, στην πίεση που ασκεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ο Φρανσουά Ολάντ.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ευρώπη, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, με το οποίο ζητεί «την εκμετάλλευση του δυναμικού της κοινής αγοράς» και καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Αυτή η έκθεση των οκτώ σελίδων αναμένεται να υποβληθεί στο τέλος του μήνα στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, πολλοί από τους οποίους ζητούν να υιοθετηθούν μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης παράλληλα με την πολιτική λιτότητας που έχει υιοθετηθεί από τις χώρες της ΕΕ.

Το ίδιο κείμενο θα χρησιμεύσει ως βάση για τις διαπραγματεύσεις με τα γερμανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει το Βερολίνο στην ψηφοφορία που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Δημοσιονομική εξισορρόπηση και ανάπτυξη είναι «οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», σύμφωνα με τη γερμανική έκθεση.

Όμως «η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαγοραστεί με προγράμματα δημοσιονομικών δαπανών, ούτε με την παρέμβαση των κρατών που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα, ή με μια πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική», υπογραμμίζει.

Τα μέτρα που προτείνει το Βερολίνο και τα οποία αναπτύσσονται σε πέντε κεφάλαια περιλαμβάνουν κυρίως προτάσεις για μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των ίδιων των κρατών, δηλαδή μια έκκληση για την καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων και των ευρωπαϊκών μηχανισμών που ήδη υπάρχουν.

Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να «υιοθετήσουν όρους που θα προάγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα» με μια ικανή διοίκηση, να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο «η αγορά εργασίας και μαθητείας θα πρέπει να γίνει πιο διαφανής», επισημαίνει η έκθεση του γερμανικού υπουργείου.

Γενικά, «πρέπει να συνεχιστεί η αξιοποίηση του δυναμικού της κοινής αγοράς», για παράδειγμα μέσω μιας μεγαλύτερης σύνδεσης της αγοράς ενέργειας ή μέσω της ενίσχυσης του διαδικτυακού εμπορίου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ζητεί επίσης «την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου το Βερολίνο επισημαίνει ότι «τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10 δισ. ευρώ».

Τέλος, η έκθεση ζητεί την «άμεση» εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών ομολόγων (project bonds).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron