Διεθνή
Στόχος της αμερικανικής επίθεσης στο Πακιστάν ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα

Στόχος της αμερικανικής επίθεσης στο Πακιστάν ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα

  • 05 Ιουνίου 2012, 10:25

Τον θεωρούμενο ως δεύτερο τη τάξει στην αλ Κάιντα, Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι, είχαν στόχο τα πυρά που εξαπέλυσε μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των ΗΠΑ το πρωί της Δευτέρας, στο Βορειοδυτικό Πακιστάν. Τουλάχιστον 15 άνδρες -φερόμενοι ως αντάρτες- σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής.

«Άνθρωποι εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, για να εξακριβώσουμε εάν ζει ακόμα», είπε, αναφερόμενος στον Λίμπι, ένας Αμερικανός αξιωματούχος στους New York Times, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, ώστε να είμαστε πραγματικά βέβαιοι ότι είναι νεκρός. Αλλά είναι ο υπ' αριθμόν δύο της αλ Κάιντα, και αυτό θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα» για την οργάνωση, πρόσθεσε.

Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι ο αλ Λίμπι ήταν ο στόχος της επίθεσης, αν και δεν ήταν σε θέση να πουν εάν είναι νεκρός ή όχι.

Είχε ήδη θεωρηθεί -εσφαλμένα- νεκρός έπειτα από μια επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους τον Δεκέμβριο του 2009.

Η σειρά των επιθέσεων των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) στο Δυτικό Πακιστάν τις τελευταίες ημέρες και ένα επεισόδιο στην Πεσαβάρ ανάμεσα σε Πακιστανούς αστυνομικούς και Αμερικανούς διπλωμάτες αναζωπύρωσαν την ένταση στις σχέσεις Ισλαμαμπάντ - Ουάσινγκτον.

Ο Αμπού Γιαχία, Λίβυος υπήκοος, έχει εμφανιστεί αρκετές φορές σε προπαγανδιστικά βίντεο της αλ Κάιντα. Είχε διαφύγει στο παρελθόν από αμερικανική φυλακή στο Αφγανιστάν.

Από το Σάββατο ως την Δευτέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι σε επιθέσεις UAVs: τέσσερις το Σάββατο, δέκα την Κυριακή και δεκαπέντε στην επιδρομή με στόχο τον Λίβυο.

Εν τω μεταξύ, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Πακιστάν ανέφεραν ότι η αστυνομία στην Πεσάβαρ έθεσε υπό κράτηση τρεις Αμερικανούς, που περιέγραψαν ως διπλωμάτες, και τρεις Πακιστανούς, ενώ κατασχέθηκαν δύο οχήματα και ο οπλισμός που μετέφεραν χωρίς άδεια.

Οι Αμερικανοί φέρεται να είχαν συναντηθεί με στέλεχος της πρυτανείας ενός πανεπιστημίου στην Μάλακαντ.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στα αυτοκίνητά τους πέντε καραμπίνες M4, τέσσερα πιστόλια των 9 χιλιοστών και 20 γεμιστήρες με σφαίρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι διπλωμάτες εργάζονται στο προξενείο της Πεσαβάρ και οι Πακιστανοί που τους συνόδευαν είναι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του προξενείου.

Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αμερικανοί απελευθερώθηκαν σε λίγη ώρα, ενώ δεν είναι ασαφές τι συνέβη στην περίπτωση των συνοδών τους.

Το State Department δεν σχολίασε την υπόθεση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron