Ρεπορτάζ
ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στραμμένο στην Αριστερά

ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στραμμένο στην Αριστερά

  • 01 Ιουνίου 2012, 07:17

Ανησυχία προκαλεί στην Ιπποκράτους η απροθυμία αρκετών στελεχών του κόμματος να συμμετάσχουν με... πάθος στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο εξαιτίας της δυναμικής που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λόγω έλλειψης... σταυρού προτίμησης στις επικείμενες εκλογές. Ο προβληματισμός μάλιστα εντείνεται σε περιοχές όπως η Β' Αθηνών, όπου το κόμμα εξέλεξε στις εκλογές της 6ης Μαΐου μόλις τέσσερις βουλευτές, ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος.

Πολιτικά στελέχη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, δεν διστάζουν να εκδηλώσουν τώρα τις αρνητικές τους εκτιμήσεις εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης. Οι ανησυχίες αυτές εντοπίζονται στο κατά πόσον θα καταστεί εν τέλει δυνατόν για το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τη δύναμή του και να αντισταθεί στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν στις προηγούμενες εκλογές μία από εκείνες στις οποίες εμφάνισε ιδιαίτερη δυναμική η Αριστερά, ο φόβος που εκφράζεται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται στο αν και κατά πόσον το κόμμα θα κατορθώσει να εκλέξει έστω και τους τέσσερις βουλευτές της 6ης Μαΐου (Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Ανδρουλάκης και Απ. Κακλαμάνης).

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης ή διάψευσης αυτής της απαισιοδοξίας, το βλέμμα πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στρέφεται ήδη στις μετεκλογικές εξελίξεις - ίτε το κόμμα συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε όχι.

«Αυτοδιάλυση»

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις προσώπων (Θεόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά.), η μετεκλογική συζήτηση για τη φυσιογνωμία, τον πολιτικό προσανατολισμό ή ακόμη και την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ στις νέες συνθήκες, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Την Πέμπτη, η πρώην υπουργός σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι τεκτονικές, με όρους που θα συμφωνηθούν μετά τις αλλαγές για την αυτοδιάλυσή του και την ανασυγκρότησή του».

Σε αυτές τις συνθήκες, οι τάσεις καλλιέργειας διαύλων επικοινωνίας μίας μερίδας στελεχών με τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι ούτως ή άλλως ήδη ορατές και, κατά πολλούς, το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καθοριστικό για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron