Οικονομία
Ευρώπη 2020: Σχέδιο για ενίσχυση της απασχόλησης

Ευρώπη 2020: Σχέδιο για ενίσχυση της απασχόλησης

  • 31 Μαϊου 2012, 21:15

Η ΕΕ φαίνεται ότι είχε σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης, ωστόσο η κρίση και άλλα λειτουργικά θέματα παρεμπόδισαν την ομαλή υλοποίηση του προγράμματός της. Απώτερος στόχος ήταν η ανάπτυξη του τομέα της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων δράσης για την επιχειρηματικότητα. Η Ευρώπη έχει ανάγκη να καταστεί ένας ελκυστικός χώρος για επενδύσεις, και αυτό θα μπορέσει να το επιτύχει μόνο με ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Μία αποτελεσματική και κερδοφόρα επένδυση θα ήταν ίσως στον τομέα των υποδομών, δηλαδή σε μεταφορές φιλικότερες προς το περιβάλλον αλλά και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Προϋπόθεση όλων είναι σαφώς η απλοποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταργηθούν όλα τα λειτουργικά εμπόδια.

Η Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία προτείνεται και προωθείται τα τελευταία χρόνια από την ΕΕ, αποδεικνύεται δύσκολα εφαρμόσιμη στην πράξη καθώς το χάσμα στην παραγωγικότητα των χωρών που είναι πλέον μέλη της είναι αγεφύρωτο.

Παρ’ όλα αυτά, πιο ευέλικτη δείχνει να είναι η αγορά εργασίας ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς στον τομέα αυτόν έχουν γίνει θετικά βήματα όσον αφορά την ίση μεταχείριση εργαζομένων στη μισθοδοσία, την κοινωνική ασφάλιση και τις συνθήκες εργασίας. Αυτό που προτείνει η ΕΕ μέσω της «Στρατηγικής Ευρώπη 2020» για την οποία έγινε λόγος παραπάνω, είναι μία συντονισμένη προσπάθεια εξόδου από την κρίση με ένα οργανωμένο σχέδιο για είσοδο σε μία έξυπνη «πράσινη» οικονομία που θα στηρίζεται στην καινοτομία και τη γνώση. Το σχέδιο αυτό περιέχει τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα στηρίζονται και θα στηρίζουν τη γνώση και την καινοτομία, κυρίως μέσα από τη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Γεγονός όμως είναι ότι τα προγράμματα απασχόλησης δύσκολα θα λύσουν τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών (με έμφαση αυτά της Ελλάδας), αλλά και την αδυναμία καταβολής συντάξεων.

Η ανησυχητική γήρανση του πληθυσμού, η οποία συνοδεύεται από δραματική μείωση των γεννήσεων, συμβάλλει στην επιδείνωση της ήδη «πληγωμένης» ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό γιατί ένα ολοένα μειούμενο εργατικό δυναμικό αναγκάζεται να συντηρεί ένα υπεράριθμο πλέον ποσοστό συνταξιούχων.

 

Ιωάννα Βλάσση

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron