Οικονομική κρίση και κατάθλιψη
Ανησυχητική είναι η επιδείνωση της ψυχικής διάθεσης λόγω των ανακατατάξεων που έχει επιφέρει σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής η οικονομική κρίση. Ωστόσο εξίσου σημαντική φαίνεται να είναι και η πληροφόρηση σχετικά με την κρίση, η οποία αποδεικνύεται ότι επηρεάζει κατά τρόπο καταλυτικό την ανθρώπινη σκέψη αλλά και την πρακτική αντιμετώπισης των εκάστοτε δυσχερειών.
Όταν το ανθρώπινο μυαλό συναντά κάτι καινούργιο, ανατρέχει στη μνήμη του, σε μία προσπάθεια να το εντάξει σε μία κατηγορία που του είναι γνώριμη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος αρχικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με έναν τρόπο που ήδη γνωρίζει. Όταν όμως αποτύχει ο μηχανισμός που «κατηγοριοποιεί» τα προβλήματα ώστε να τα αντιμετωπίσει καλύτερα, τότε ενεργοποιείται το άγχος το οποίο αποτελεί έμφυτο όπλο απέναντι στην ενδεχόμενη απειλή της επιβίωσής μας.
Η προβολή της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της από τα ΜΜΕ -και κυρίως μέσω προσώπων με αναγνωρισμένο κύρος και πανεπιστημιακές γνώσεις- καθιστά την ενημέρωση "δεδομένη", με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να δέχονται χωρίς κριτική σκέψη ακόμη και λανθασμένες απόψεις που προβάλλονται από αυτές τις αδιαμφισβήτητες μορφές κύρους. Πολλοί δε ίσως νιώσουν τύψεις εάν μία συμπεριφορά τους κατακριθεί από ένα άτομο τέτοιου κύρους.
Η ψυχολογική βία και η απειλή μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές ακόμη και από την πραγματική (σωματική). Ένα άτομο, αναλόγως των ηθικών αξιών με τις οποίες έχει ανατραφεί, ίσως βιώσει εντονότατο άγχος εάν δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ή να καλύψει τους λογαριασμούς του, και έτσι θεωρεί τον εαυτό του ως "ανήθικο". Απόρροια αυτού είναι να τεθεί σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική του υγεία, καθώς θεωρεί ως προσωπική του ευθύνη το γεγονός της αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι η κακή ή εσκεμμένα ελλιπής πληροφόρηση ή προβολή της αλήθειας προκαλούν αύξηση του άγχους, ακόμη και πανικό, ο οποίος με τη σειρά του επιδεινώνει την ψυχική υγεία προκαλώντας μελαγχολία, κατάθλιψη και απάθεια. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σκέφτεται ότι το άτομο αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να φοβάται, να πανικοβάλλεται και εν τέλει να παραλύει η λογική του σκέψη.
Συμπεραίνουμε επομένως ότι η γνώση είναι δύναμη, αρκεί βεβαίως να φιλτράρονται οι πηγές που προσφέρουν αρνητική γνώση η οποία μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτο άγχος.
Ιωάννα Βλάσση
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
11 Ιουνίου 2012, 10:12
"Ήμουν στα ψηφοδέλτια, με έκοψαν τελευταία στιγμή..."
11 Ιουνίου 2012, 09:04
Ασφυκτικοί έλεγχοι για τα ληξιπρόθεσμα
11 Ιουνίου 2012, 08:38
Σήμερα η δίκη του Ηλία Κασιδιάρη
11 Ιουνίου 2012, 08:36
Πατέρας και γιος πνίγηκαν στην Κερκίνη
11 Ιουνίου 2012, 08:05
Plan B για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" στον προϋπολογισμό
10 Ιουνίου 2012, 21:23
Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου
10 Ιουνίου 2012, 21:01
Στο μεγάλο κρεβάτι της show biz
10 Ιουνίου 2012, 20:51
Euro 2012: Ισοπαλία στο μεσογειακό ντέρμπι
10 Ιουνίου 2012, 20:43
Αυξάνονται οι τραυματίες απ' τον σεισμό στην ΝΔ Τουρκία
10 Ιουνίου 2012, 20:08
Αμαλιάδα: Μαχαιρώματα στην μέση του δρόμου