Οικονομία
Η Γερμανία πρώτη στις εξαγωγές προς το Ιράν παρά τις κυρώσεις

Η Γερμανία πρώτη στις εξαγωγές προς το Ιράν παρά τις κυρώσεις

  • 30 Μαϊου 2012, 21:58

Η Γερμανία αποτέλεσε κατά το 2010 τον κορυφαίο εξαγωγέα προς το Ιράν, προωθώντας μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 3,8 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με τις εξαγωγές της στο 2005.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ιράν, το 30% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ (των 27) προς το Ιράν καλύπτεται από τη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές της τελευταίας από το Ιράν αυξήθηκαν κατά 80% σε σχέση με το 2009. Η Γερμανία, παρόλο που ήδη από το 2008 είχε συμφωνήσει να συμμορφωθεί προς τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από απόφαση τόσο της ΕΕ όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έναντι του Ιράν, φαίνεται ότι αγνοεί τις δεσμεύσεις της και διατηρεί τους εμπορικούς της δεσμούς με το Ιράν.

Παρά την κλιμάκωση των κυρώσεων του 2010, η Γερμανία συνέχισε να προμηθεύει το Ιράν με υψηλού επιπέδου εξοπλισμό, ωστόσο παράλληλα διεμήνυσε ότι τάσσεται υπέρ της διεθνούς απομόνωσής του, επιχειρώντας να αναστείλει τη δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε ιρανικό έδαφος.

 

Ιωάννα Βλάσση

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron