Οικονομία
Ντόμινο... Bankia παραλύει την Ισπανία

Ντόμινο... Bankia παραλύει την Ισπανία

  • 28 Μαϊου 2012, 09:06

Συναγερμός έχει σημάνει στην ισπανική κυβέρνηση, μετά το αίτημα της τράπεζας Bankia για κεφάλαια 19 δισ. ευρώ.

Μετά τη μερική εθνικοποίηση της τέταρτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας και ενώ η περιοχή της Καταλονίας εξέπεμψε σήμα SOS προς τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση Ραχόι έχει βάλει στο τραπέζι μια σειρά από σενάρια για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση -η οποία υπολόγιζε πως οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 15 δισ. ευρώ στο σύνολό τους- έχει αιφνιδιαστεί από το ύψος της βοήθειας που ζητάει η Bankia και πλέον μελετά τη συγχώνευση της τελευταίας με άλλες δύο -την Catalunya Banc και τη Novagalicia Bank-, οι οποίες έχουν και αυτές λάβει κρατική βοήθεια στο πρόσφατο παρελθόν. [βλ. σχετικά και εδώ] Σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια συγχώνευσης, τότε θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας με 18 εκατομμύρια πελάτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μούντο, η κυβέρνηση Ραχόι εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αυτές θα εθνικοποιηθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με στόχο να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως στο μέλλον, όταν θα έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως η Bankia -η οποία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ζημιές τριών δισ. ευρώ- είχε λάβει άλλα 4,5 δισ. ευρώ στο παρελθόν, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος διάσωσής της στα 23 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αποτελεί το υψηλότερο που έχει διατεθεί ποτέ για κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ισπανίας.

Η Bankia είναι η τράπεζα που είχε εκτεθεί περισσότερο από όλες στην περιβόητη «φούσκα» των ακινήτων, ενώ εκτιμάται πως έχει περίπου 32 δισ. ευρώ σε «τοξικά» δάνεια με αποτέλεσμα η Standard & Poor's να έχει υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στην οποία σημειωτέον έχει τοποθετήσει και άλλες τρεις ισπανικές τράπεζες.

Εκρηξη σπρεντ

Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε το σπρεντ των ισπανικών ομολόγων, σημειώνοντας αύξηση 17 μονάδων βάσης, καθώς τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 6,3%. Η αναταραχή στις αγορές είναι συνέπεια της επιδείνωσης της εικόνας για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που οφείλεται τόσο στις ανακοινώσεις της Bankia όσο και στο αίτημα για βοήθεια του πρωθυπουργού της «πλούσιας» Καταλονίας για αναχρηματοδότηση του χρέους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron