Οικονομία
Σχέδια εκτάκτου ανάγκης από Βρετανία - Ελβετία

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης από Βρετανία - Ελβετία

  • 28 Μαϊου 2012, 07:23

Φαίνεται πως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που μέχρι πρότινος πιστεύαμε και, από την στιγμή που αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει καλά οι εταίροι μας στην ΕΕ, κάποιοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Ήδη Ελβετία και Βρετανία εκπονούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης κάποιων χωρών μελών του, προκειμένου να αποφύγουν τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τέτοιο γεγονός.

Η ελβετική κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, παρ' ότι δεν αναμένει ότι θα τα χρειαστεί, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά το ανώτατο πλαφόν που έχει τεθεί στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, όπως ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

"Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, μολονότι δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο", δήλωσε ο διοικητής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν, ο οποίος προέβλεψε την κρίση στην Ευρωζώνη το 1994, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Sonntags Zeitung.

Σχέδιο προστασίας τού ελβετικού φράγκου

Στο πλαίσιο αυτό, η ελβετική κυβέρνηση έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, δίδοντας έμφαση σε "εργαλεία" προστασίας του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου, το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. "Ενα μέτρο θα είναι κεφαλαιακοί έλεγχοι, με άλλα λόγια θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν άμεσα τη ροή κεφαλαίου στην Ελβετία", είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ύφεση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έθεσε ως ανώτατο όριο διακύμανσης του ελβετικού φράγκου το 1,20 έναντι του ευρώ στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011, όμως το φράγκο εξακολουθεί να είναι κατά 30% ισχυρότερο από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση, πλήττοντας τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Ο κ. Τζόρνταν ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί τις ανοδικές πιέσεις που δέχεται το εθνικό νόμισμα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ποσό που έχει δαπανήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, ενώ στο ερώτημα εάν το σημερινό ανώτατο όριο του 1,20 θα μετατεθεί ακόμη πιο υψηλά, απάντησε ότι είναι γνώστης της δύσκολης κατάστασης αλλά ότι δεν μπορεί να χειραγωγήσει το νόμισμα.

Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταρτίζει και η Βρετανία για τον περιορισμό της μετανάστευσης ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ραγδαία αύξηση των οικονομικών μεταναστών είτε από την Ελλάδα είτε από άλλες χώρες της ΕΕ σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, όπως επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερίσα Μέι στην εφημερίδα The Daily Telegraph, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Βρετανία σε μία τέτοια περίπτωση.

Κάθε πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ έχει δικαίωμα να αναζητήσει εργασία σε άλλες χώρες μέλη, όμως μπορούν να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με βρετανικά μίντια, στα μέτρα που ενδέχεται να επιβληθούν σε ένα σενάριο ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών, συμπεριλαμβάνονται προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (βίζες), καθώς και ένα σύστημα παροχής αδειών παραμονής και εργασίας.

To ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει στις πιο υψηλές θέσεις σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες των Βρετανών και σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των Ελλήνων κατοίκων στη Βρετανία οι οποίοι απέκτησαν τη βρετανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά 30% στους 325 από 250 την περίοδο 2010 και 2011.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προετοιμάζουν και οι Lloyd's του Λονδίνου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ρίτσαρντ Γουόρντ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sunday Telegraph. [βλ. σχετικά εδώ] Σύμφωνα με τον κ. Γουόρντ, οι Lloyd's έχουν έτοιμο σχέδιο μετατροπής ασφαλιστικών συμβολαίων από ευρώ σε άλλα νομίσματα εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομειώσεις στην έκθεση των 58,9 δισ. στερλινών της εταιρείας σε ευρώ. "Δεν νομίζω ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, θα διαλυθεί και η Ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να προετοιμαστούμε σε κάθε ενδεχόμενο", είπε χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron