Ρεπορτάζ
Κύμα μεταναστών με... λευκή ποδιά

Κύμα μεταναστών με... λευκή ποδιά

  • 25 Μαϊου 2012, 09:22

Απόφοιτοι ιατρικής, νοσηλεύτριες αλλά και γιατροί με πολύχρονη εμπειρία, κατέκλυσαν την αίθουσα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν συνέντευξη

Κύμα μεταναστών με... λευκή ποδιά δημιουργούν η οικονομική κρίση, το «πάγωμα» των προσλήψεων στα νοσοκομεία και η υπερπληθώρα νέων ανέργων γιατρών και νοσηλευτών στην Ελλάδα.

Εκπρόσωποι γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων που βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν προλάβαιναν να δέχονται αιτήσεις από νέους κυρίως επιστήμονες, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα ξενοδοχείου που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Η ημερίδα, που διοργάνωσαν ο ΟΑΕΔ με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES Ελλάδος και Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στην πόλη τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί στην Αθήνα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τη συμμετοχή να είναι κάθε φορά και μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, σε σύνολο 9.000 γιατρών μελών του Συλλόγου σχεδόν το 30% ή είναι άνεργοι (900 άτομα) ή εργάζονται ήδη στο εξωτερικό (1.800 άτομα).

«Ενώ πριν από πέντε χρόνια έφευγαν στο εξωτερικό κυρίως νέοι γιατροί που ήθελαν να κάνουν ειδικότητα, τώρα φεύγουν γιατροί μεγαλύτερης ηλικίας, για βιοποριστικούς λόγους», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για τη φύση των κλινικών τους, την εξειδίκευσή τους σε συγκεκριμένες ειδικότητες, τις κενές θέσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν για εργασία και απόκτηση ειδικότητας.

Σε προσωπικές συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες, παρείχαν επιπλέον πληροφορίες για τις προσφερόμενες αποδοχές (σ.σ. κυμαίνονται από 2.200 ευρώ μηνιαίως «καθαρά» για ειδικευόμενους έως 4.000 ευρώ για ειδικευμένους γιατρούς αφορολόγητα) αλλά και χρηστικές πληροφορίες για τις περιοχές όπου βρίσκονται (κυρίως σε περιφερειακές, μικρού και μεσαίου μεγέθους πόλεις), για το κόστος ζωής κλπ.

Προϋπόθεση είναι η καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας (επίπεδο Β2). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχουν 2.000 κενές θέσεις για ειδικότητα, με προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω.

Ο Πολύκαρπος Ψώχιας και ο Θανάσης Αρσενόπουλος, φίλοι και απόφοιτοι ιατρικής, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη Γερμανία προκειμένου να ειδικευτούν ο πρώτος στην καρδιολογία και ο δεύτερος στην πνευμονολογία.

«Εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα. Μπορεί να περιμένεις και τρία χρόνια για ειδικότητα, ενώ οι προοπτικές για τη συνέχεια είναι θολές», είπε στο «Εθνος» ο Π. Ψώχιας. Οι ίδιοι προχωρούν βήμα βήμα και δεν σκέφτονται προς το παρόν την πιθανότητα να φύγουν για πάντα στο εξωτερικό. «Πάμε κατ' αρχάς για την ειδικότητα και βλέπουμε. Μπορεί μετά να φτιάξουν τα πράγματα», είπε ο Θ. Αρσενόπουλος, που «ξεσκονίζει» τα γερμανικά του για να ανταποκριθεί.

Η περίπτωση ενός γιατρού του ΚΑΤ που έμεινε άνεργος - Χειρουργός άλλαξε τη ζωή του σε γερμανική κλινική

Η Δέσποινα Ζαμπατέλη από την Ελευθερούπολη Καβάλας είναι νοσηλεύτρια και εργάζεται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου της. Είναι δύο μήνες απλήρωτη και η σύμβασή της λήγει στο τέλος Ιουνίου. Παρόλο που δεν μιλάει γερμανικά, είναι αποφασισμένη να κάνει ταχύρρυθμα ιδιαίτερα μαθήματα για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να εργαστεί στη Γερμανία. «Θέλω να μείνω εδώ και να το παλέψω, αλλά δεν γίνεται. Ακούμε από παντού περί επιστροφής στη δραχμή και ζοφερού μέλλοντος. Είμαι 26 χρονών και αν δεν έμενα με τους γονείς μου δεν θα είχα να φάω. Δεν μπορώ να φάω τα καλύτερά μου χρόνια έτσι», είπε στο «Έθνος».

Εμπειρία 4 μηνών

Ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στην εκδήλωση ήταν ο αγγειοχειρουργός Σωτήρης Γούλας, ο οποίος μέσω ανάλογης διαδικασίας που έγινε τον Νοέμβριο του 2011 έχει ήδη μεταναστεύσει στη Γερμανία και εργάζεται από τον Φεβρουάριο σε κλινική της πόλης Bod Dibung. Περιστοιχίστηκε από δεκάδες ενδιαφερόμενους που του ζητούσαν να τους περιγράψει την εμπειρία.

«Εργαζόμουν ως επιμελητής στο ΚΑΤ έως το 2011. Μετά έμεινα άνεργος γιατί έληξε η σύμβαση και πάγωσαν οι προσλήψεις», μας είπε. Είναι ευχαριστημένος από την αμοιβή, αλλά κυρίως τις εργασιακές συνθήκες και ετοιμάζεται να υποδεχτεί εκεί και τη σύζυγό του που προς το παρόν έμεινε πίσω. «Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στην αντιμετώπιση. Σε βλέπουν ως έναν συνεργάτη που έχουν επενδύσει σε αυτόν και τον υποστηρίζουν, με σεβασμό και αξιοπρέπεια», τόνισε.

 

Το Έθνος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron