Οικονομία
Βρυξέλλες: Το πικρό ποτήρι της αμφισβήτησης

Βρυξέλλες: Το πικρό ποτήρι της αμφισβήτησης

  • 24 Μαϊου 2012, 07:36

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προφανώς έχουν εκδηλώσει την κόπωσή τους από την επίμονη και διαρκή ενασχόληση με το ελληνικό πρόβλημα, αλλά κι εμείς έχουμε κουραστεί από την ατολμία της Κομισιόν.

Η 23η Μαΐου πρέπει να ήταν μία από τις δυσκολότερες στιγμές που έχει αντιμετωπίσει ελληνική κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος που του έλαχε να πιει το… «πικρό ποτήρι» της αμφισβήτησης, θα έχει σίγουρα να θυμάται την ημέρα αυτή. Το συμπέρασμα από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: Οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί με το «ελληνικό πρόβλημα». Και είναι πλέον διατεθειμένοι, εφόσον η Αθήνα δεν τιμήσει την υπογραφή της, να επωμιστούν το βαρύ (και για τους ίδιους) κόστος μίας ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη, παρά να συνεχίσουν να έχουν απέναντί τους έναν αναξιόπιστο εταίρο. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι προετοιμασίες έχουν γίνει, αλλά είναι σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

Η αβεβαιότητα που έχει σκεπάσει τον ελληνικό πολιτικό ουρανό αλλά και η πλήρης, πλέον, έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων μας όχι μόνο για την ικανότητα αλλά και για τη βούλησή μας να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα έχουν δημιουργήσει πολύ άσχημο κλίμα στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η κόπωση είναι πολύ εμφανής πλέον και το ερώτημα «τι θα γίνει με τους Έλληνες;» βρίσκεται στα χείλη όλων.

Αυτό το «χαμηλό βαρομετρικό» προδιδόταν από τη γλώσσα του σώματος όλων όσων συνάντησε ο κ. Πικραμμένος την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Τόσο οι θεσμικοί συνομιλητές του, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, όσο και οι επικεφαλείς του γαλλογερμανικού άξονα, ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξαν απολύτως ευθυγραμμισμένοι.

Το μήνυμά τους ήταν μονότονο, αλλά απολύτως σαφές. Η Ελλάδα έχει λάβει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έχει υπάρξει. Η ίδια πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Είναι δυνατόν να μην υλοποιείτε όσα σας αναλογούν;» διερωτήθηκαν.

Η συνέχεια υπήρξε ακόμη σκληρότερη. Το Μνημόνιο δεν μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον στις βασικές του γραμμές, πριν υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό που να τιμήσει την υπογραφή της προκατόχου της. Ορισμένες προσαρμογές ίσως μπορούν να γίνουν. Όσο όμως η ελληνική πλευρά δεν αποφασίζει καθαρά τι επιθυμεί, πως είναι δυνατόν να αναμένει χαλάρωση των όρων; Από τους τέσσερις συνομιλητές, ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν παρών στη συνάντηση, ελαφρώς πιο «φιλέλλην». Ουδέποτε όμως είπε ότι το Μνημόνιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Το αντίθετο μάλιστα…

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Αθήνας. Οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν σενάρια ενίσχυσης της αναπτυξιακής βοήθειας. Αυτή δεν πρόκειται όμως να είναι δωρεάν ή «a la carte» για την Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου θα είναι για τη χώρα μας το επόμενο μεγάλο τεστ.
Ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής

Την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν. 

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται.

Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν
από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου

Για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, λίγο μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους της ΕΕ και της Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας. Ανέφερε ιδιαίτερα πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Ερωτηθείς αν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Π. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της για αυτά τα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει.  Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης. 

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρις ότου η ιδέα αυτή ωριμάσει. 

Τέλος, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται.

Ολάντ: Δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. 

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά την ιδέα θέσπισης ευρωομολόγου, η οποία συζητήθηκε στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης—ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης.

Μέρκελ: Ισορροπημένος διάλογος στη Σύνοδο


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε  ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων —κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει— υπήρξε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο
Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η οποία διήρκεσε πεντέμισι ώρες.

«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ αναφερόμενη στη σύνοδο.

«Εξήγησα τη θέση μου, [τη θέση] της Γερμανίας», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ.

«Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron