Ανάλυση
Αγώνας δρόμου για τον έλεγχο της Κεντροαριστεράς

Αγώνας δρόμου για τον έλεγχο της Κεντροαριστεράς

  • 20 Μαϊου 2012, 14:06

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» βρίσκεται το προεκλογικό ΠΑΣΟΚ -αν βεβαίως γίνεται κατανοητό το πώς η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να αποτελέσει την «σφύρα» και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τον «άκμονα».

Και δεν το λέω υπονοώντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου… αμύνης! Κάθε άλλο. Στην προκείμενη φάση, καθώς καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός του αποτελέσματος της κάλπης της 6ης Μαΐου και οι «αρρυθμίες» που αυτό προκάλεσε δίνουν σταδιακά την θέση τους σε μια πιο νηφάλια θεώρηση των πραγμάτων, είναι γεγονός πως, μέσα από τις «κραυγές» και τις ανεξέλεγκτες φαμφαρολογίες των αντιπάλων του, η «χρυσή» σιωπή του Ευάγγελου Βενιζέλου αποδεικνύεται ως ένα ανεκτίμητο όπλο ικανό, σε συνδυασμό με έμπειρους χειρισμούς, να συντελέσει στην κάλυψη της απόστασης που εχάθη.

Είναι ασφαλώς αλήθεια πως, όντας τρίτο εν σειρά κόμμα, το πράγμα για το ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που ερχόταν δεύτερο, παρά την καταμετρημένη συρρίκνωση των ψήφων που έλαβε, δεν θα επεδίωκε την επαναπροσφυγή στις κάλπες επ’ ουδενί. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται στελέχη της Ιπποκράτους -και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην το πιστέψουμε, καθώς ανάλογη συμπεριφορά και αντίδραση έδειξε το ΠΑΣΟΚ και από την θέση που τελικά έλαβε. Τελικά, στην φάση κατά την οποία ο κ. Βενιζέλος κρατούσε στα χέρια του την διερευνητική εντολή, ήταν προφανές πως ειλικρινά επιθυμούσε τον σχηματισμό μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας -και αδιαμφισβήτητα αρκετές ήταν οι στιγμές κατά τις οποίες έφτασε κοντά στην επίτευξη του στόχου του, αλλά δυστυχώς υπερίσχυσε η άρνηση.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, την σταθερότητα μπορεί να την εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ, λένε στελέχη της Ιπποκράτους, που «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» ότι δεν έχουν εμμονή με τις καρέκλες και αρνούνται την κατάληψη της εξουσίας ως αυτοσκοπό. Ταυτόχρονα, οι πιο «θερμόαιμοι» σηκώνουν την σημαία της εφόδου, υποστηρίζοντας πως οι μέρες της αυτοκριτικής και της συγγνώμης παρήλθαν, και πως τώρα είναι πλέον καιρός ν’ αναλάβουν έναν πιο δραστικό ρόλο μέχρι την ημέρα της κάλπης. Άλλωστε η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ συντελέσθηκε. Καμιά τιμωρία δεν μπορεί να διαιωνίζεται ες αεί…

Στον δρόμο αυτόν προς τις νέες κάλπες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να ξανακερδίσει τον έλεγχο της Κεντροαριστεράς, που μέχρι στιγμής φαίνεται να περνά στα χέρια του κ. Τσίπρα. Δεν θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν, μα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Γιατί αν η Σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης μπορεί να περιμένει, πολύ αμφιβάλω αν το εκλογικό σώμα των νέο-Ελλήνων θα μπορέσει να επιδείξει την ανάλογη υπομονή…

 

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron