Πολιτισμός
Πέθανε ο Ντίτριχ Φίσερ Ντισκάου

Πέθανε ο Ντίτριχ Φίσερ Ντισκάου

  • 18 Μαϊου 2012, 17:00

Λίγες μέρες προτού συμπληρώσει τα 87 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 18 Μαΐου ο Ντίτριχ Φίσερ Ντίσκαου.

Ο Γερμανός βαρύτονος, ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές lieder της μεταπολεμικής περιόδου και, αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους λυρικούς τραγουδιστές του 20ου αιώνα είχε επίσης διακριθεί, παράλληλα, ως δάσκαλος της μουσικής και συγγραφέας.

Ο Ντίτριχ Φίσερ Ντίσκαου- ο οποίος γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1925 στο Βερολίνο από γονείς εκπαιδευτικούς- κυριάρχησε για περισσότερα από 30 χρόνια τόσο στις λυρικές σκηνές όσο και στις αίθουσες συναυλιών. Ο Γάλλοι τον αποκάλεσαν "Το θαύμα Φίσερ Ντίσκαου" ενώ η υψίφωνος Ελίζαμπετ Σβάρτσκοπφ ως "έναν γεννημένο θεό ο οποίος τα είχε όλα". Στο απόγειο της καριέρας του, διακρίθηκε ιδιαίτερα για την σκηνική του παρουσία αλλά και τον εξαιρετικό έλεγχο της φωνής του.

Λυρικός τραγουδιστής που ηχογράφησε όσο κανένας άλλος, το ρεπερτόριό του υπήρξε εξαιρετικά ευρύ. Οπως χαρακτηριστικά γράφτηκε κάποτε "Ποτέ κανένας άλλος λυρικός καλλιτέχνης δεν κατάφερε να φτάσει την γκάμα και την ποικιλία του ρεπερτορίου του Ντίτριχ Φίσερ Ντίσκαου.

Μπορούσε ν' αντεπεξέλθει το ίδιο καλά στην όπερα, το λιντ και το ορατόριό στα γερμανικά, τα ιταλικά ή τα αγγλικά, με εξαιρετική ακρίβεια και προσωπικό χαρακτήρα". Ωστόσο, παρότι ερμήνευσε και ηχογράφησε πολλούς ρόλους όπερας όπως ο Βόταν, ο Ιάγος, ο Μάκβεθ, ο Σκάρπια κ.α, τ΄όνόμά του ταυτίστηκε ιδιαίτερα με τα λίντερ του Σούμπερτ.

Πολυβραβευμένος διεθνώς, η καριέρα του η οποία άρχισε το 1947 με την συμμετοχή του στο "Γερμανικό Ρέκβιεμ" του Μπραμς, ολοκληρώθηκε το 1992 στο Μόναχο. Ο Ντίτριχ Φίσερ Ντίσκαου είχε παντρευτεί τέσσερις φορές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron