Οικονομία
Το "δημοψήφισμα" εκδικείται

Το "δημοψήφισμα" εκδικείται

  • 15 Μαϊου 2012, 21:45

Η είδηση του οριστικού ναυαγίου σχηματισμού κυβέρνησης μεταδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μαζί με τους 26 ομολόγους του βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, στο Ecofin, επανέλαβε ότι παρά την αποτυχία δεν αλλάζει κάτι και ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Το πρόγραμμα λιτότητας ο μόνος δρόμος»

«Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να υλοποιήσει τους όρους, ειδάλλως δεν θα τα καταφέρει», είπε στο δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι ZDF. Για τη νέα προσφυγή στις κάλπες επισήμανε ότι οι «αρμόδιοι στην Ελλάδα θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους όταν πάνε να ψηφίσουν περί τίνος πρόκειται». Τη λύπη της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει, πως θα συνεχίσει. Παρ' όλη την αβεβαιότητα είναι σαφές ότι το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα αποτελεί τον μόνο δρόμο σταθεροποίησης της χώρας. Όλοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να τον πορευτούν, αλλά γι αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμη κυβέρνηση».

«Μείζων οπισθοδρόμηση»

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας αναρτήθηκε δελτίο Τύπου με δήλωση Γκίντο Βεστερβέλε αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για μείζονα οπισθοδρόμηση όσον αφορά στην απολύτως αναγκαία εμπιστοσύνη για την προθυμία της Ελλάδας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο Βέστερβέλε «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι αξιοπιστία και βούληση για μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές και επώδυνες, αλλά είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην πορεία της. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει τώρα η Αθήνα δεν αφορούν μόνο τη μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόκειται για μια δέσμευση του ελληνικού λαού έναντι της Ευρώπης και του ευρώ.»

«Όχι στην επόμενη δόση»


Εμμονή στην υλοποίηση των συμφωνιών για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δείχνουν και πολιτικοί από τα Χριστιανικά κόμματα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να παραμείνει σκληρή, εξάλλου αρκετές φορές στο παρελθόν έχει κάνει πίσω» είπε ο Κλάους Πέτερ Βιλς, από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. «Σε περίπτωση που η χώρα δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, να μην δοθεί η επόμενη δόση», προσθέτει. Από την πλευρά του ο Φρανκ Σέφλερ, εμπειρογνώμων σε δημοσιονομικά θέματα από τους Φιλελευθέρους, ζήτησε να μην εκταμιευτούν οι δόσεις. «Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί και γι αυτό δεν μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που συμφώνησε η χώρα με την τρόικα», ανέφερε.

Το
«δημοψήφισμα» εκδικείται

Την ανησυχία του για το ναυάγιο εξέφρασε το κόμμα των Πρασίνων. «Τώρα παίρνει εκδίκηση το ότι το περασμένο φθινόπωρο η καγκελάριος Μέρκελ με τον τότε πρόεδρο Σαρκοζί φρέναραν το δημοψήφισμα για τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Τζεμ ΄Εζντεμιρ. « Υπάρχει τώρα ο φόβος πως ορισμένοι Έλληνες ψηφοφόροι που τότε θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ να δώσουν τη ψήφο τους σε ακραίες δυνάμεις για να εκτονώσουν το αίσθημα αδυναμίας που τους διακατέχει απέναντι στην πολιτική», πρόσθεσε ο 'Εζντεμιρ. Τα μετεκλογικά ενδεχόμενα σκιαγραφεί η εφημερίδα General- Anzeiger της Βόννης. «Εκλογές και πάλι εκλογές μέχρις ότου το αποτέλεσμα ευσταθεί, αυτό είναι ένδειξη χρεοκοπίας που συνδέεται με ανυπολόγιστους κινδύνους», γράφει ο σχολιαστής της. «Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: σύμφωνα με την πρώτη οι Έλληνες εκτόνωσαν την οργή τους τον Μάιο και τον Ιούνιο θα ψηφίσουν με περισσότερη πολιτική φρόνηση, πράγμα απίθανο. Η δεύτερη εναλλακτική λέει ότι θα ενισχυθεί το κλίμα διαμαρτυρίας επειδή έχει μπουχτίσει από την πολιτική ο λαός».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron