Υγεία
Παράλυτος κινεί τα χέρια του μετά από νευρικό μπάι πας

Παράλυτος κινεί τα χέρια του μετά από νευρικό μπάι πας

  • 15 Μαϊου 2012, 21:37

Αμερικανοί γιατροί παρέκαμψαν το σημείο της βλάβης στον νωτιαίο μυελό του

Ένας τετραπληγικός άνδρας ανέκτησε (ως έναν βαθμό) τη λειτουργικότητα των χεριών του μετά από υποβολή του σε πρωτοποριακή επέμβαση «μπάι πας» κατά την οποία οι ειδικοί ουσιαστικώς παρέκαμψαν το σημείο της βλάβης στον νωτιαίο μυελό του.

Ο τραυματισμός του 71χρονου ασθενούς ο οποίος οφειλόταν σε αυτοκινητικό ατύχημα που έλαβε χώρα το 2008 οδήγησε σε καταστροφή του νωτιαίου μυελού στη βάση του αυχένα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο 71χρονος δεν ήταν σε θέση να περπατήσει ενώ παράλληλα ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε πια να «συνομιλήσει» με τις παλάμες των χεριών του των οποίων έχασε πλήρως τον έλεγχο, παρότι είχε την ικανότητα να κουνά τα χέρια του και να λυγίζει τους αγκώνες του.

Νέος δρόμος επικοινωνίας χεριού και εγκεφάλου


Χειρουργοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουόσινγκτον επανένωσαν τα νεύρα του ασθενούς παρακάμπτοντας το σημείο της βλάβης προκειμένου να «χτίσουν» έναν νέο δρόμο μεταξύ του κάτω μέρους των χεριών του και του εγκεφάλου του.

Ο 71χρονος είναι πλέον σε θέση να τρέφεται μόνος του και μπορεί επίσης (σχεδόν) να γράφει.

Στο πλαίσιο της πρωτοποριακής επέμβασης που περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neurosurgery» οι γιατροί «επανακαλωδίωσαν» τα νεύρα στους βραχίονες του ασθενούς ώστε να δημιουργήσουν μια νέα οδό που ένωνε τον εγκέφαλο με τις παλάμες. Ένα από τα νεύρα που οδηγεί σε έναν μυ αφαιρέθηκε και προσδέθηκε στο πρόσθιο ενδοστικό νεύρο που φθάνει στο κάτω μέρος του χεριού.

Όπως ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC η Ιντα Φοξ, επίκουρη καθηγήτρια Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Γουόσινγκτον «το κύκλωμα στην παλάμη του ασθενούς ήταν άθικτο, αλλά δεν συνδεόταν πλέον με τον εγκέφαλο. Αυτό που εμείς κάναμε ήταν να ενώσουμε αυτό το κύκλωμα ξανά με τον εγκέφαλο». Σύμφωνα με την ειδικό, η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι πρωτοποριακή, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρίσει ξανά πλήρη λειτουργικότητα του άκρου.

Εντατική προπόνηση

Η κυρία Φοξ προσέθεσε επίσης ότι η όλη διαδικασία επανάκτησης της κίνησης των χεριών δεν αποτελεί ένα «θαύμα» που διαρκεί όσο η χειρουργική επέμβαση αλλά απαιτεί εντατική προσπάθεια και προπόνηση του ασθενούς ώστε να επανακτήσει τον έλεγχο των χεριών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν οκτώ ολόκληροι μήνες μετά το χειρουργείο προκειμένου να καταφέρει ο 71χρονος να κουνήσει τον αντίχειρα, τον δείκτη και τους μέσους του. Οι φυσικοθεραπείες συνεχίζονται και οι ειδικοί αναμένουν σταδιακά να εμφανίζεται βελτίωση της κινητικότητας.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτού του είδους η επέμβαση απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που έχουν συγκεκριμένα τραύματα του νωτιαίου μυελού στη βάση του αυχένα. Εάν για παράδειγμα το τραύμα βρισκόταν πιο ψηλά στη σπονδυλική στήλη τότε δεν θα υπήρχε λειτουργικότητα των νεύρων σε κανένα σημείο των άνω άκρων την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι γιατροί. Εάν πάλι βρισκόταν πιο χαμηλά ο ασθενής θα ήταν σε θέση να κινεί το κάτω μέρος των χεριών του χωρίς να απαιτείται επέμβαση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron