Διεθνή
Αρχίζει η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη

Αρχίζει η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη

  • 15 Μαϊου 2012, 21:16

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Σερβοβόσνιoς στρατηγός δικάζεται στις 16/5 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήρια της Χάγης δεν έχει κλείσει ακόμη τον μελανό φάκελο των εγκλημάτων πολέμου που σημειώθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Αποκορύφωμα θηριωδίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θεωρείται ειδικότερα ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την περίοδο 1992-1995, αφήνοντας πίσω του ανεξίτηλα τραύματα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Μετά από 15 χρόνια συνελήφθη μόλις πέρυσι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σερβίας ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, ο τελευταίος καταζητούμενος από τους πρωτεργάτες του πολέμου της Βοσνίας. Μετά από αναβολές και δικονομικά κωλύματα, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στη Χάγη στο πλαίσιο του ειδικού δικαστηρίου που έχει συσταθεί.

Δίκη μετ’ εμποδίων

Ο Ράτκο Μλάντιτς αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίες μεταξύ των οποίων για γενοκτονία με τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 και καθοδήγηση βιαιοπραγιών εναντίον των Σέρβων κατά την περίοδο 1992-1995. Σε περίπτωση καταδίκης, η ποινή που προβλέπεται είναι ισόβια κάθειρξη. Ο 70χρονος πλέον Μλάντιτς αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του.

Οι συνήγοροι του Μλάντιντς προσπαθούν με κάθε μέσο να καθυστερήσουν την έναρξη της διαδικασίας. Την περασμένη Δευτέρα υποβλήθηκε αίτηση για εξάμηνη αναβολή της δίκης με την αιτιολογία της επιλεκτικής χρήσης από τις εισαγγελικές αρχές αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακοδικία. Μάλιστα είχαν ήδη υποβάλει αίτηση εξαίρεσης του προέδρου του δικαστηρίου Αλφόνς Όριε, για λόγους που αφορούν την αξιοπιστία και την αμεροληψία του.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο Όριε δεν φέρει εχέγγυα αμεροληψίας επειδή είχε διατελέσει πρόεδρος σε αρκετές αντίστοιχες υποθέσεις συνεργατών του Μλάντιτς, οι οποίοι τελικά καταδικάστηκαν. Μάλιστα, ο Όριε είχε εξαιρεθεί και στο παρελθόν στην υπόθεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Το δικαστήριο είχε βέβαια αποδώσει τότε αυτή την απομάκρυνσή σε διοικητικούς λόγους, άσχετους με τη δίκη.

Αναβιώνουν μνήμες εμφύλιου σπαραγμού


Η δίκη αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι μαύρες μνήμες του πολέμου είναι ακόμη νωπές. Η 73χρονη Άιζα Χούκιτς έχασε το γιο της το 1995 στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα παθαίνοντας σοκ και μη μπορώντας μέχρι σήμερα να ορθοποδήσει. Αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει την πόλη και να περάσει τα επόμενα χρόνια της ζωής της μέχρι σήμερα σε ένα νατοϊκό στρατόπεδο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η κόρη της, Χάιρα, δήλωσε στη Ντόιτσε Βέλε ότι η δίκη του Μλάντιτς πρέπει να μεταδοθεί παγοσμίως για να μάθουν όλοι την τραγική αλήθεια.

«Πρέπει να καταδικαστεί», είπε η Χάιρα. Για τους μουσουλμάνους της περιοχής μια τέτοια καταδίκη θα αποτελέσει δικαίωση. Τα τότε σχέδια «εθνικής κάθαρσης» του Σερβοβόσνιου στρατιωτικού ήγετη αφορούσαν τον αφανισμό των μουσουλμάνων της περιοχής. Ωστόσο σήμερα εξακολουθούν να ζουν αρκετοί μουσουλμάνοι στην πόλη της Σρεμπρένιτσα, περιμένοντας με αγωνία να ακούσουν την απόφαση του Δικαστηρίου για την τύχη του πρώην ισχυρού στρατηγού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron