Eurogroup: "Γλυκαίνουν" το Μνημόνιο, αλλά απαιτούν Κυβέρνηση
Ανοικτός να συζητήσει περιορισμένες τροποποιήσεις του ελληνικού Μνημονίου, όπως η επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα σχηματιστεί Κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξαπέλυσε χθες δριμύτατη επίθεση εναντίον όλων εκείνων εκτός Ελλάδας που με τις δηλώσεις τους πληγώνουν τον ελληνικό λαό.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα και να πληγώνει τους Έλληνες δίνοντας μαθήματα σε καθημερινή βάση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν, καθώς και τα περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας ότι 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι συνιδιοκτήτες του ευρώ και δεν σκέφθηκαν ούτε λεπτό ότι μπορεί κάποιος να φύγει.
Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μεταχειρίζονται την Ελλάδα καθημερινά, είπε, εξαπολύοντας με τον τρόπο αυτό επίθεση τόσο στο πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο όσο και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τους σεβόμαστε, ανάφερε, διαβεβαιώνοντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση κανένας δεν έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος είπε ότι κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται με τη σειρά, πρώτα θα σχηματιστεί κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε, ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες τροποποιήσεις του μνημονίου δεν μπορεί να είναι μεγάλες.
Αναφορικά με την πληρωμή ή όχι του ελληνικού ομολόγου των 455 εκατ. ευρώ που δεν μετείχε στο "κούρεμα" ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η ελληνική κυβέρνηση, αυτό θα γίνει σήμερα και στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους εταίρους της.
Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της όπως προβλέπονται από το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι οι εταίροι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και κοινοβουλίων. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη, οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Χωρίς ελληνική δέσμευση το σύμφωνο αλληλεγγύης δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως είπε. Καταλήγοντας ανέφερε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στους ώμους των πολιτικών κομμάτων.
Προειδοποιήσεις
Μια ακόμη προειδοποίηση προς τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, απηύθυναν χθες οι εταίροι μας της Ευρωζώνης, οι οποίοι αν και επισήμως το διαψεύδουν προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η χθεσινοβραδινή πολιτική συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup, πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα, δεδομένου ότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά από την άλλη γνώριζαν πως δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα αφού, όπως είπαν άλλωστε και δημόσια σχεδόν όλοι οι εταίροι, η "μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Ελλήνων". Επιπλέον είχαν απέναντί τους τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος φυσικά και δεν μπορούσε να αναλάβει καμία δέσμευση σχετικά με το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.
Εκείνο που επανέλαβαν σε όλους τους τόνους ήταν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, επισήμως γιατί θεωρούν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να επέλθει η δημοσιονομική εξυγίανση. Στην ουσία, όμως, δεν θέλουν συνολική επαναδιαπραγμάτευση για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσαν να επικαλεστούν στη συνέχεια και άλλες χώρες, μνημονιακές και μη.
Μεγαλώνει το μέτωπο των επικρίσεων
Ενδεικτικό της δυσφορίας που έχει προκαλέσει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είναι και το γεγονός ότι οι άλλοι αδύναμοι κρίκοι έχουν αρχίσει να καταφέρονται εναντίον μας, γιατί θεωρούν ότι η ελληνική κρίση επιδεινώνει και τη δική τους θέση έναντι των αγορών. Για παράδειγμα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκουίντος επισήμανε ότι η Ελλάδα ανέλαβε δεσμεύσεις τις οποίες οφείλει να τηρήσει. Δήλωση, τουλάχιστον ατυχής, δεδομένου ότι και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που ζητάει επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για την ίδια.
Επειδή δεν γνωρίζουν την κατάληξη της ελληνικής κρίσης, οι εταίροι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται ακόμη και για το χειρότερο σενάριο της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Ωστόσο, από τη στιγμή που εταίροι μας αναφέρονται καθημερινά πλέον στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι προφανές ότι ταυτόχρονα έχουν δώσει οδηγίες στο τραπεζικό τους σύστημα να ετοιμάζεται και για αυτήν την εξέλιξη.
Αναφορικά με τις χθεσινές παρεμβάσεις εταίρων, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αφού προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει στους όρους του προγράμματος διάσωσης θα σταματήσει να της παρέχεται χρηματική βοήθεια, πρόσθεσε πως "μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη" (δεν το προβλέπει η Συνθήκη), αλλά μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ, που το προβλέπει.
Ανάπτυξη με σταθεροποίηση δημοσιονομικών
Τη σημερινή πολιτική σταθεροποίησης των δημοσιονομικών επιβεβαίωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, να δηλώνει ότι "η στρατηγική αυτή η οποία συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει η ενδεδειγμένη και θα συνεχίσει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για τη διόρθωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών και την επιστροφή σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης".
"Επιμείναμε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και στις πολιτικές που έχουν προσανατολισμό την ανάπτυξη. Αντιθέτως, μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα. Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης πρέπει να είναι φιλικά προσκείμενες προς την ανάπτυξη και να εστιάζουν στις επενδύσεις και στην καινοτομία, καθώς και σε προγράμματα που στηρίζουν την ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να ενσωματώνονται σε ένα αξιόπιστο, πολυετές πλαίσιο, στο οποίο και θα επανέλθουμε στην επόμενη συνάντηση της 21ης Ιουνίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
15 Ιουλίου 2012, 13:38
Συνάντηση Πούτιν - Ανάν την Τρίτη, στην Μόσχα
15 Ιουλίου 2012, 13:26
Διαμαρτυρίες ξεσήκωσε η βρισιά Ισπανίδας βουλευτού κατά των ανέργων
15 Ιουλίου 2012, 13:23
Η τύχη της Αγροτικής Τράπεζας κρίνεται την ερχόμενη εβδομάδα
15 Ιουλίου 2012, 13:07
Στόχος βομβιστικής επίθεσης ο υπουργός Παιδείας τους Αφγανιστάν
15 Ιουλίου 2012, 12:48
NYT: Παραπομπή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για χειραγώγηση
15 Ιουλίου 2012, 12:36
"Μπάλα κυρία μου"
15 Ιουλίου 2012, 12:23
Σαρωτικός "Καλλικράτης" σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
15 Ιουλίου 2012, 12:00
Η ρατσιστική βία στην Ελλάδα "πονοκέφαλος" για το Συμβούλιο της Ευρώπης
15 Ιουλίου 2012, 11:36
Κύπρος: 38 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
15 Ιουλίου 2012, 11:21
Το ΣΔΟΕ σήμανε γενική έφοδο