Ρεπορτάζ
Κυβέρνηση συνεργασίας. Και μετά τι;

Κυβέρνηση συνεργασίας. Και μετά τι;

  • 11 Μαϊου 2012, 16:37

Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές κατέδειξαν πως ο λαός επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας. Αν τα κόμματα λάμβαναν σοβαρά τις τάσεις της κοινωνίας, όπως αυτές κατ' αρχάς καταγράφονται στα γκάλοπ, θα αποδέχονταν το αυτονόητο. Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ή ακόμη και το φιλόδοξο σενάριο για τη συγκρότηση οικουμενικής.

Στο ΠΑΣΟΚ, όπου δείχνουν έτοιμοι να αποδεχθούν τη ριζική αλλαγή που αποφάσισαν οι Έλληνες ψηφοφόροι για το πολιτικό σκηνικό, εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αυτό που είπε χθες στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος.

'Oτι ίσως ο κόσμος δεν θέλει να ακούει την αλήθεια, ενώ διεκδικεί να ακούσει την αλήθεια! Έμπιστοι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, λοιπόν, επισημαίνουν ότι το πρώτο καθαρό μήνυμα που έλαβαν είναι πως «η πολλή ειλικρίνεια... σκοτώνει», αλλά προσθέτουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων.

Τους προβληματίζει βέβαια ότι ουδείς έλαβε καθαρή εντολή κι ότι θα πρέπει να έχουν όλοι ειλικρινή και καλόπιστη διάθεση να «διαβάσουν» τους κινδύνους για τη χώρα, να υπερβούν τους εαυτούς τους και να συμβάλουν στην αναγκαία εθνική προσπάθεια - χωρίς να υπολογίζουν κομματικές ζημίες.

Το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης, που βέβαια δεν εμφανίζεται σίγουρος για το δεύτερο καθοριστικό βήμα, πρότεινε κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και τη χώρα να παραμένει στο ευρώ.

Πολιτικοί αναλυτές αντιλαμβάνονται ότι ο Φώτης Κουβέλης, παρ' ότι θέλει να συμβάλει για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση, προβληματίζεται εντόνως.

Ανησυχεί εκ των προτέρων για το ενδεχόμενο μείωσης του εκλογικού του ποσοστού σε προσεχείς εκλογές, ενώ όπως συμπληρώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, ίσως παραμένει στάσιμος από τον φόβο της σκληρής αντιπολίτευσης που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει ούτως ή άλλως επαναληπτικές εκλογές με δημοσκοπήσεις που βάζουν αέρα στα πανιά του.

Το δεύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, ένας ιδιαίτερα προσεκτικός και λιγότερο τολμηρός πολιτικός, «δείχνει» προς τις διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματός του.

Για παράδειγμα, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και της αποφυγής επαναληπτικών εκλογών, υπογραμμίζοντας «προβοκάτσιες» από άλλες αριστερές δυνάμεις και μιλώντας με σκωπτικό ύφος για τη δήλωση εκ ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάποιοι ψάχνουν τον αριστερό Καρατζαφέρη».

Ο κ. Ψαριανός πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας κατά τη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν κόβει τις γέφυρες, αντιθέτως τις κρατά ανοιχτές αναμένοντας θετικό αποτέλεσμα. Σε άλλη «γραμμή» ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, που χαρακτηρίζει «εκτρωματικό το σενάριο των δύο κομμάτων που καταψηφίστηκαν και ημών που πάμε να μπούμε σε μια καταστροφική δίνη», ενώ ο Β. Οικονόμου αφήνει σε δηλώσεις του όλα τα σενάρια ανοιχτά στο τραπέζι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron