Οικονομία
Μπέπε Γκρίλο: H έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν είναι ταμπού

Μπέπε Γκρίλο: H έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν είναι ταμπού

  • 10 Μαϊου 2012, 19:38

«Η Ιταλία δεν μπορεί να συνέλθει οικονομικά. Ας εξετάσουμε την έξοδό μας από το ευρώ, δεν είναι ταμπού» δήλωσε ο 64χρονος Μπέπε Γκρίλο, ο κωμικός που έγινε ακτιβιστής και μετά πολιτικός, εκ των νικητών στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Ιταλία. Το κίνημά του, τα «5 Αστέρια», ήρθε τρίτο σε ψήφους, με τους υποψηφίους δημάρχους του να παραγκωνίζουν σε αρκετές πόλεις έμπειρους επαγγελματίες της πολιτικής.

Πάντως, όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Γκρίλο να διευκρινίσει εάν η άποψη «έξω από το ευρώ» είναι η επίσημη γραμμή του κινήματός του, αυτός είπε ότι «πρόκειται για την προσωπική μου άποψη» και ότι «σύντομα τα όργανα του κινήματος θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν το ζήτημα και να διατυπώσουν επίσημη άποψη». Η διευκρίνιση αυτή έδωσε λαβή στους επικριτές του Γκρίλο να τον καταγγείλουν, ξανά, για λαϊκισμό.

«Το ευρώ είναι μια θηλιά που σφίγγει συνεχώς, δεν έχουμε ούτε καν τη δυνατότητα να υποστούμε θυσίες μήπως και δούμε κάποια ανάκαμψη - δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος οικονομικής ανάκαμψης» δήλωσε τηλεφωνικά ο Γκρίλο στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg από το σπίτι του στη Γένοβα. Και τόνισε : «Δεν είναι μόνο ιταλικό φαινόμενο. Σκεφτείτε το περίπου 20% που πήρε η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία (σσ: η Λεπέν υποστηρίζει την επιστροφή της χώρας της στο φράνκο) ή την επιτυχία τόσο των ακροαριστερών όσο και των ακροδεξιών κομμάτων στην Ελλάδα».

Η θέση του Γκρίλο, όπως εκφράστηκε προεκλογικά, είναι «η παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τις λιγότερες δυνατές ζημιές».

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κίνημά του σε εθνικό επίπεδο αγγίζει σε ποσοστά έως και το 8% των ερωτηθέντων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron