Πολιτική
Οικουμενική κυβέρνηση πρότεινε ο Κουβέλης

Οικουμενική κυβέρνηση πρότεινε ο Κουβέλης

  • 10 Μαϊου 2012, 18:35

Με δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα

Την πρόταση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με δεσμευτικό πρόγραμμα και ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 κατέθεσε σε όλα τα πολιτικά κόμματα ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όπως δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο. 

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, προτείνει οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα που θα σέβεται το μήνυμα της κάλπης, και δυο στόχους:

- Να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ.

- Να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το κόμμα του και ο ίδιος δεν διεκδικούν τίποτε, πέραν της ικανοποίησης ότι συνέβαλαν στην προσπάθεια.

Βενιζέλος: Συμπίπτουν οι θέσεις μας

Η πρόταση Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την δική μας, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό είναι ένας καλός οιωνός στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρι την συνάντηση των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέχισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Εν μέσω πιέσεων η ΔΗΜΑΡ

Έντονες πιέσεις ασκούνται στον Φώτη Κουβέλη να στηρίξει μια κυβέρνηση με συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αναλαμβάνοντας θέση πρωθυπουργού. Αρνείται η ΔΗΜΑΡ, επιμένοντας σε συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να αποτελέσει αριστερό άλλοθι μιας συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κατόπιν της «χαλαρής» προσπάθειας του κ. Σαμαρά, φαίνεται ότι οι πιέσεις αυξήθηκαν ενόσω τη διερευνητική εντολή κατέχει ο κ. Βενιζέλος, πιθανώς και υπό την πίεση των δανειστών, που στέλνουν σκληρά μηνύματα στην Αθήνα.

Πρώτη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ με επίσημο τρόπο ήταν η έκδοση ανακοίνωσης με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι:

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση.

Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του για την ελληνική οικονομία κι η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση.

Η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων ακυρώνει οποιαδήποτε λύση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο.
Η ΔΗΜΑΡ επιμένει σταθερά στη ρεαλιστική κατεύθυνση της σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο μέσα από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας αλλά και τη σταθερή προσήλωση στην παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τυχόν τρικομματική κυβέρνηση του είδους που προτείνεται θα ήταν κοινοβουλευτικά βιώσιμη διαθέτοντας 168 βουλευτές, ωστόσο σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτόν ο κ. Κουβέλης διατρέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί «αριστερός Κατρατζαφέρης» (διατύπωση που ήδη χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για να αιτιολογήσει την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε αντίστοιχο μοντέλο), άρα και να αλωθεί η εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ από τους υπόλοιπους αριστερούς σχηματισμούς.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως "δεν γίνεται να μας κατηγορεί η ΔΗΜΑΡ για αναβίωση του δικομματισμού την ίδια στιγμή που προεκλογικά απέρριψε την πρότασή μας για κοινή κάθοδο της αριστεράς στις εκλογές. Θα πρέπει και η ΔΗΜΑΡ να αντιληφθεί το μήνυμα της κάλπης και τις ιστορικές αναγκαιότητες".

Υπό το βάρος των εξελίξεων η συμφωνία φαντάζει δύσκολη. Την ώρα που ο κ. Βενιζέλος έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το πολιτικό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επιτυχία των επαφών του.

Όλο το ενδιαφέρον στρέφεται ήδη από σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έχει οριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Κυριακή.

Στη σύσκεψη θα επιδιωχθεί συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αν δεν επιτευχθεί, όπως όλα δείχνουν, θα επιδιωχθεί η συγκρότηση μιας διευρυμένης και διακομματικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το φλέγον θέμα της λήξης του ομολόγου.

Βενιζέλος: Δύο προτάσεις για κυβέρνηση

Θα μιλήσω με όλα τα κόμματα, με προτεραιότητα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου και έλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παρουσίασε δύο προτάσεις:

1) Κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκων δυνάμεων με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

2) Κυβέρνηση αριστεράς, που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, μόνο αν εξασφαλίζεται το μέλλον της χώρας στο ευρώ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Τον κατηγόρησε ότι παραπληροφόρησε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις που του έκανε στη συνάντηση των δύο ανδρών.

Επανέλαβε ότι βασική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ και σημείωσε ότι η δανειακή σύμβαση που θέλουν να καταργήσουν εξασφαλίζει τη σωτηρία της πατρίδας, τις τράπεζες και φέρνει επενδύσεις. «Έλεος πια!», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι όταν ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι εννοεί με το μορατόριουμ στο χρέος ο τελευταίος του είπε ότι «δεν εννοούμε κάτι μονομερές».

Τσίπρας: Έψαχναν έναν "αριστερό Καρατζαφέρη"


Εμείς δεν πρόκειται να προδώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για να πάρουμε τρία υπουργεία. Θα αγωνιστούμε για κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή εντολή. Με αυτές τις δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε και τυπικά το διάστημα κατά το οποίο είχε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι από τις επαφές του με τα άλλα κόμματα διαπίστωσε ότι απλώς έψαχναν έναν «αριστερό Καρατζαφέρη» ώστε να συνεχίσουν την πολιτική που έφερε τεράστια δεινά στους πολίτες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron