Ταραχή στην Ευρώπη για την ελληνική "δυστοκία"
Δραματικό χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, της δυστοκίας στο σχηματισμό κυβέρνησης και των «φωνών» περί επαναδιαπραγμέτευσης του Μνημονίου.
«Κουτσουρεμένο» και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι το ποσό που δίνεται στην Ελλάδα, ως τμήμα της πρώτης δόσης (39,4 δισ. ευρώ) της νέας δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). [βλ. αναλυτικά εδώ]
Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Έντονες ανησυχίες προκαλούν στους ευρωπαϊκούς κύκλους τα «σενάρια» εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την ώρα που το Βερολίνο υψώνει τους τόνους, προειδοποιώντας την Αθήνα για διακοπή της οικονομικής βοήθειας, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε μια προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος με τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου», δήλωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι. Σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι, «η ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν τεράστια και θα υπήρχαν σαφέστατες αρνητικές επιπτώσεις για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Η έξοδος της Αθήνας από το κοινό νόμισμα θα έστελνε ένα «κάκιστο» μήνυμα για τις αγορές», προειδοποίησε ο κ. Ταγιάνι. Ανάλογη είναι και η θέση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. «Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, διότι αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων» τονίζει ο κ. Πρόντι, σε συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες. Οπως αναφέρει, ένα τέτοιο βήμα (εξόδου από το ευρώ) θα είχε ως επακόλουθο την έξοδο και άλλων χωρών.
Αλλά και οι ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας απηύθυναν έκκληση στα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση και να συνεχίσουν με τους όρους του δανειακού προγράμματος, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας εντός του ευρώ. «Η ελληνική κατάσταση είναι μια κατάσταση μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, έπειτα από συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, στη Λισαβόνα. «Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική».
Απειλή αναβολής της πρώτης δόσης του νέου δανείου
Ανεβάζουν τους τόνους έναντι της χώρας οι τρεις κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, πρόεδροι των θεσμικών οργάνων, ενώ χώρες της Ευρωζώνης, όπως το Λουξεμβούργο, απειλούσαν πως δεν θα επιτρέψουν τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα φαίνεται ότι προκαλεί και αλλαγή στάσης των εταίρων, οι οποίοι εγκαταλείπουν την τακτική της αναμονής και περνούν σε φάση αυστηρών προειδοποιήσεων, ώστε να θέσουν τα ελληνικά κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ οι εταίροι της θα τη στηρίξουν με επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα.
Η παραπάνω επισήμανση του κ. Μπαρόζο έγινε στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση «Europa Forum», που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες,
Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη -μέλη που την υπέγραψαν, προσθέτοντας ότι είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
«Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Ελληνες το πόσο σημαντική πρόκληση συνιστά η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο είναι ένα μείγμα πολιτικής, που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ανάπτυξη», τόνισε. «Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματα και τα χρέη, να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εμείς θα την βοηθήσουμε με επενδύσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι «στη χώρα απαιτείται πειθαρχία και σύγκλιση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».
«Να μη φύγει η Ελλάδα»
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε, χθες, ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η χώρα όμως θα πρέπει να εμμείνει στους όρους της δανειακής σύμβασης. «Πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες (της Ελλάδας) με την τρόικα και να τηρηθούν οι στόχοι για μεταρρυθμίσεις.
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να φαντασθούμε την πορεία της Ελλάδας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ισχύ», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Passauer Neue Presse», τονίζοντας ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην άποψή της ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις που έκανε, χθες, στις Βρυξέλλες, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά το αν τελικά παραμείνει ή όχι θα εξαρτηθεί από την ίδια. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλες δόσεις, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, εάν δεν εξακολουθήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Στην εκδήλωση «Europa Forum», ομιλητής, εκτός από τον κ. Μπαρόζο, ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επέμεινε κι αυτός στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τη συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης και τόνισε ότι προτίθεται να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα για να συναντηθεί και με πολιτικούς που ανέδειξαν οι εκλογές και τους οποίος δεν γνωρίζει προσωπικά. Ο κ. Σουλτς τόνισε, επίσης, ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν περιθώρια για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού μνημονίου.
Αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή του 40% που υπήρξε στις εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Σουλτς τόνισε την ανάγκη, εφόσον αποφασιστούν νέες εκλογές, να αυξηθεί η συμμετοχή.
Μονόδρομος
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός της Ευρωζώνης και ΕΕ.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα ελληνικών εκλογών, παραδέχτηκε ότι είναι ένα μήνυμα απόρριψης του μνημονίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο λαός εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, διότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή για τη χώρα, δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα τους (εκτός Ε.Ε.).
Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ, η Ελλάδα παίρνει σημαντικά δάνεια, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας, με το τρόπο αυτόν, ότι, χωρίς εφαρμογή του προγράμματος, δεν πρόκειται να δοθούν άλλα χρήματα. «Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να λένε την αλήθεια.
Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η χώρα τους μπορεί να επιτύχει μόνη της, δεν τρέφουν απλώς ψευδαισθήσεις, λένε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βαν Ρόμπεϊ, με δεδομένο το αδιέξοδο, αναμένει ότι θα γίνουν νέες εκλογές στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα έχουμε ένα «καυτό καλοκαίρι».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
12 Μαϊου 2012, 21:46
Δεν το μετάνιωσε η Melanie Iglesias
12 Μαϊου 2012, 20:50
Αυξάνεται η υποστήριξη των Ιρλανδών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο
12 Μαϊου 2012, 20:40
Ερίζουν για το οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ
12 Μαϊου 2012, 20:35
Παρέλυσε η Πορτογαλία από τις διαδηλώσεις Αγανακτισμένων
12 Μαϊου 2012, 20:25
Χωρίς Κοντοέ και Σιαλμά η ΑΕΚ στο Περιστέρι
12 Μαϊου 2012, 20:20
Τουρκική βόμβα 500 λιβρών, από το 1974, σε πηγάδι της Κύπρου
12 Μαϊου 2012, 20:16
Νέα σύμβαση με μειώσεις 18% - 20% προτείνουν οι ξενοδόχοι
12 Μαϊου 2012, 20:15
Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη με Έλληνες φιλάθλους
12 Μαϊου 2012, 20:10
Πλήρεις στην Αυστραλία οι "ερυθρόλευκοι"
12 Μαϊου 2012, 20:09
Ληστεία με την απειλή σύριγγας!