Οικονομία
ΔΝΤ: Η γερμανική οικονομία κινδυνεύει από την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο

ΔΝΤ: Η γερμανική οικονομία κινδυνεύει από την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο

  • 08 Μαϊου 2012, 22:09

Ευνοϊκές χαρακτήριζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προοπτικές για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, διακρίνοντας όμως «σύννεφα» λόγω κινδύνων από το εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης σε χώρες του Νότου της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, προτεραιότητες - κλειδιά για τη Γερμανία είναι η συνέχιση της διαδικασίας μετάβασης στην ανάπτυξη μέσω της εσωτερικής ζήτησης, η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και η συμβολή του Βερολίνου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

«Οι διαφαινόμενες προοπτικές για μία επανεκκίνηση της [οικονομίας της] Γερμανίας είναι ευνοϊκές», σημειώνει χαρακτηριστικά το Ταμείο στα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσής του για τη γερμανική οικονομία. «Οι συνθήκες υπάρχουν στη Γερμανία για μία ανάκαμψη που θα ενθαρρύνεται από την εσωτερική ζήτηση, έπειτα από την άσχημη τροπή του τέλους του 2011», τονίζεται στο κείμενο, που συντάχθηκε μετά την αποστολή οικονομολόγων του Ταμείου στη Γερμανία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει όμως πως «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές θα επισκιαστούν από προερχόμενους από το εξωτερικό κινδύνους. Κατά την άποψή μας ο βασικός κίνδυνος είναι μια ένταση της κρίσης στην Ευρωζώνη, που θα μπορούσε να πλήξει τη Γερμανία άμεσα διά της οδού της πραγματικής οικονομίας και χρηματοοικονομικών καναλιών και έμμεσα από την επιδείνωσης του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron