Οικονομία
Στην Αθήνα η Ομάδα Δράσης του Ράιχενμπαχ

Στην Αθήνα η Ομάδα Δράσης του Ράιχενμπαχ

  • 08 Μαϊου 2012, 18:10

Στην Αθήνα βρίσκεται από τη Δευτέρα πολυπληθές κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, προκειμένου να συντονίσει το μεταρρυθμιστικό έργο και να παρακολουθήσει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Περίπου 20 από τα 40 άτομα που απαρτίζουν την Ομάδα Δράσης εγκαταστάθηκαν στα υπουργεία και θα ξεκινήσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία των εσόδων, τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων και ελέγχουν κάθε δαπάνη πριν πληρώσει το Δημόσιο. Μάλιστα, την Παρασκευή θα συντάξουν επισκόπηση των ροών συγκεντρώνοντας όλα τα σχετικά στοιχεία.

Εκτός από την Ομάδα Δράσης, προβλέπεται η άμεση συγκρότηση της νέας Ομάδας Μόνιμης Παρακολούθησης (Permanent Monitoring) του Μνημονίου. Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας θα έχει συνεχή παρουσία στην Αθήνα. Τα στελέχη της θα βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία και θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την υλοποίηση του προγράμματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα αντίστοιχη με αυτήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία στεγάζεται σε κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τον Μπομπ Τράα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών, η απόσχιση της Task Force από την εποπτεία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η υπαγωγή της στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν μετέφερε τα στελέχη της Ομάδας Δράσης σε παράλληλες δραστηριότητες με την Τρόικα, η οποία, στο μεταξύ, επίσης, περιμένει την συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα για να ελέγξει την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, πέντε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της ΕΕ αναμένονται προσεχώς στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Τα εν λόγω στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενσωματωθούν στην Task Force, η οποία, όμως, θα συνεχίσει τη δουλειά της στην παροχή της τεχνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα εν λόγω στελέχη θα βρίσκεται ο Ζήνων Κοντολαίμης, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο και έχει πολύχρονη παρουσία στα διεθνή οικονομικά φόρα.

Ο κ. Κοντολαίμης είναι ερευνητής στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου κι έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron