Οικονομία
Δεν ξεκαθάρισε ο Μπαρόζο περί "παγώματος" της χρηματοδότησης

Δεν ξεκαθάρισε ο Μπαρόζο περί "παγώματος" της χρηματοδότησης

  • 08 Μαϊου 2012, 15:25

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διεθνής χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα παγώσει μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Ρεν, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, αναφέροντας ότι από σεβασμό στο θεσμό της Δημοκρατίας δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.

Είπε ακόμη ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε μαζί του ότι λόγω της ευαίσθητης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι συνετό να αποφεύγονται σχόλια.

Πάντως, ο Μπαρόζο σχολίασε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

«Η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αν η χώρα θέλει να επιστρέψει στις αγορές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή, από την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνήσει, με στόχο την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών τους: «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή -εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή». Αν και παραδέχτηκε ότι οι προσαρμογές είναι οδυνηρές, σημείωσε ότι η συνεχής αύξηση των ελλειμμάτων δεν ευνοεί την ανάπτυξη.

«Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν.

Διαβάστε επίσης: "Το δίλημμα είναι λιτότητα ή άτακτη χρεοκοπία"

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron