Οικονομία
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου

  • 08 Μαϊου 2012, 14:20

Ατυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Ρόμπεϊ είχε δηλώσει ότι στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία θα είναι «μια προπαρασκευαστική σύνοδος» για τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκουν στο πρόσωπο του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ένα νέο «σύμμαχο» στις προσπάθειές τους να παρακάμψουν τη «συνταγή» αυστηρής λιτότητας, που προωθεί το Βερολίνο.

Με τη νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στις εκλογές, διασπάται ο άξονας που είχε σχηματισθεί μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, το δημοσιονομικό σύμφωνο των οποίων απαιτεί βαθιές περικοπές δαπανών σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από κεντροδεξιές πολιτικές παρατάξεις, που ενδεχομένως να είχαν εκφράσει δημοσίως στήριξη προς τον Σαρκοζί- διάκεινται θετικά στην προοπτική χαλάρωσης των χρονικών πλαισίων για την υλοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και στην προώθηση προτάσεων όπως η έκδοση κοινών ευρωομολόγων και συντονισμένες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Η εκλογή Ολάντ ξεσηκώνει τους Ευρωπαίους

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron