Οικονομία
Μισθούς Βουλγαρίας προτείνει η Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Μισθούς Βουλγαρίας προτείνει η Λαγκάρντ για την Ελλάδα

  • 08 Μαϊου 2012, 08:24

Oι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης των χρεών, όμως το σωστό μείγμα πολιτικών θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η εκπόνηση ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη μείωση του χρέους», ανέφερε κατά τη διάρκειας ομιλίας της σε πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο, οι χώρες θα αναγκαστούν σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή σύντομα».

Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε πως αυτή την περίοδο κυριαρχεί η συζήτηση για τη λιτότητα έναντι της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε όμως, αυτή η συζήτηση είναι ψευδής, διευκρινίζοντας πως είναι δυνατή η σχεδίαση στρατηγικών που είναι χρήσιμες τόσο για τη σταθερότητα όσο και την ανάπτυξη.

Αναφερόμενη στο κατάλληλο κατά περίπτωση μείγμα πολιτικών, σημείωσε: «Αν η ανάπτυξη είναι χειρότερη του αναμενόμενου, οι χώρες θα πρέπει παραμείνουν προσηλωμένες περισσότερο στα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινώσει, παρά στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει».

«Με άλλα λόγια δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσουν ενδεχόμενη πτώση των φορολογικών εσόδων ή αύξηση των δαπανών αν αυτά έχουν προκληθεί απλώς και μόνο επειδή η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με στόχο την υψηλότερη παραγωγικότητα έφερε ως παράδειγμα τα «κλειστά επαγγέλματα» στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την περίπτωση των φορτηγών και σημείωσε ότι κοστίζει λιγότερο στη χώρα μας η αγορά μιας εισαγόμενης ντομάτας από την Ολλανδία σε σχέση με την τιμή της ντομάτας που παράγει ο Έλληνας αγρότης. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «κάτι λάθος» υπάρχει σε αυτό, σημειώνοντας μάλιστα το «φανταστικό κλίμα» που έχει η Ελλάδα για την καλλιέργεια μιας νόστιμης ντομάτας. «Ο κλάδος αυτός απελευθερώνεται και τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο» επισήμανε.

Παράλληλα, έδωσε για άλλη μία φορά ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι η απώλειά της εμποδίζει την πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη, και προσθέτοντας ότι στις νότιες χώρες της Ευρωζώνης, οι μόνες επιλογές που υπάρχουν είναι η αύξηση της παραγωγικότητας ή η μείωση των μισθών. Συμπλήρωσε όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν παραγωγικότητα και οι χώρες αυτές δεν έχουν χρόνο. Έτσι, όπως ανέφερε, σε κάποιες περιπτώσεις, οι μισθοί θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Η κ. Λαγκάρντ έφερε και πάλι ως παράδειγμα την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι 50% υψηλότερος απ' ό,τι στην Πορτογαλία, 17% υψηλότερος απ' ό,τι στην Ισπανία και 5-7 φορές υψηλότερος απ' ό,τι στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες - μέλη του ευρώ ειδικότερα, ανέφερε πως γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη είναι σημαντική, ενώ παράλληλα δήλωσε βέβαιη για το μέλλον της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Ο δρόμος δεν θα είναι ομαλός, όμως η Ευρωζώνη θα είναι εκεί».

ΗΠΑ: Ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθεροποίησης - ανάπτυξης

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις προσπάθειες υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης. Επανέλαβε ακόμη πως ο κ. Ομπάμα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή κρίση εξακολουθεί να αποτελεί έναν «αντίθετο άνεμο για την αμερικανική οικονομία».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron