Media
Der Spiegel: Η μέρα που όλα άλλαξαν

Der Spiegel: Η μέρα που όλα άλλαξαν

  • 07 Μαϊου 2012, 18:30

Δύο σενάρια -ευτυχίας ή δυστυχίας- για την τύχη του ευρώ

«Τώρα η οικονομική κρίση μπορεί να επιστρέψει πιο σφοδρή ή να αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά με αποτελεσματικότητα. Ένα καταστροφικό και ένα ευτυχές σενάριο για το ευρώ» παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε σχετικό του δημοσίευμα, υπό τον τίτλο: «Η μέρα που όλα άλλαξαν».

Σενάριο 1: Το ευρώ διαλύεται

Η ατμόσφαιρα είναι εξ αρχής δηλητηριασμένη. Ο Φρανσουά Ολάντ φτάνει στο Βερολίνο, μία εβδομάδα μετά την πανηγυρική του νίκη, έχοντας στις βαλίτσες του μια καθαρή εντολή: Δεν θέλει λιτότητα, δεν θέλει δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας και δεν θέλει ο πρόεδρος της Γαλλίας να θεωρείται «σκυλάκι» της καγκελαρίου Μέρκελ. Από τώρα, όλα αλλάζουν.

Στη συνέχεια, ο Ολάντ αποσύρει τη στήριξη της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη. Δημιουργεί θέσεις εργασίας μέσω κρατικών δαπανών και καλύπτει τα κενά του δημοσίου τομέα. Το παράδειγμά του ακολουθεί η Ισπανία και η Ιταλία, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη.

Οι μετοχές κατακρημνίζονται και τα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας εκτοξεύονται, ενώ η ΕΚΤ αναγκάζεται να επεκτείνει το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων και στη Γαλλία.

Η Ελλάδα δεν αποφεύγει τις νέες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν υπό αμφισβήτηση το οικονομικό πακέτο προς την Ελλάδα και τελικά διακόπτουν τη βοήθεια. Η Ελλάδα χρεοκοπεί και βυθίζεται στο χάος. Σε ειδική σύνοδο το 2013, οι χώρες της ευρωζώνης αποφασίζουν την αναστολή του ενιαίου νομίσματος και επιστρέφουν στα εθνικά νομίσματα. Είναι το τέλος του ευρώ.

Σενάριο 2: Όλα βαίνουν καλώς

Μετά το κρύο κλίμα των πρώτων ημερών, Ολάντ και Μέρκελ αντιλαμβάνονται ότι δεν τους χωρίζουν τόσα πολλά. Ενωμένοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών θέτουν εν αμφιβόλω τα μέτρα λιτότητας. Όμως ο Ολάντ θα αποδειχθεί πιο μετριοπαθής από τις αριστερότερες τάσεις που εκφράζονται στην Ελλάδα, επειδή ξέρει ότι ελλοχεύει κίνδυνος μεγαλύτερης κρίσης στην ευρωζώνη.

Ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα συνταχθεί στην ευρωζώνη, το οποίο θα είναι πιο ελαστικό για τις χρεωμένες χώρες, δεν θα εγκαταλείπει όμως τα μέτρα περικοπής δαπανών. Παράλληλα, τα κλειστά επαγγέλματα απελευθερώνονται στην Ελλάδα.

Στην ελληνική κυβέρνηση, η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται θετική. Υπό την πίεση μετριοπαθέστερων κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει τις θέσεις του κατά της λιτότητας, αλλαγή την οποία δικαιολογεί με την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα, η αποδοχή της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής πολιτικής ανακτά τη δυναμική της στον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα το 2013 να δημιουργηθεί στην Αθήνα το πρώτο κόμμα «υπέρ του ευρώ» στην Ευρώπη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron