Οικονομία
Η εκλογή Ολάντ ξεσηκώνει τους Ευρωπαίους

Η εκλογή Ολάντ ξεσηκώνει τους Ευρωπαίους

  • 07 Μαϊου 2012, 16:55

Δεν πρόλαβε καλά καλά να νιώσει στο πετσί του τον νέο του ρόλο, έστω κι αν πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα σε μερικές μέρες, και η είδηση της... ενθρόνισής του στην προεδρία της Γαλλίας προκάλεσε αυτό που κυρίως φοβάται το Βερολίνο (και όχι μόνο): Να ξεσηκώσει πραγματικό τσουνάμι διεκδικήσεων ή έστω και ελπίδων για μια πιο ελαστική δημοσιονομική πολιτική. Στην αρχή η Ισπανία, κατόπιν η Ιταλία και τώρα η Ελλάδα, αρχίζουν να βλέπουν με «άλλο μάτι» την παντοδυναμία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, με την σκληροπυρηνική της οικονομική πολιτική και την άκαμπτη πειθαρχία που θέλει να επιβάλει στα «άτακτα» κράτη της ευρωζώνης.

«Παράθυρο επιείκειας» στους Ισπανούς δείχνει η Κομισιόν

Περιθώρια ευελιξίας απέναντι στην Ισπανία για τους δημοσιονομικούς της στόχους είναι ενδεχομένως πρόθυμη να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εκπρόσωπό της να αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείει «χαλαρότερη» αντιμετώπιση της Μαδρίτης.

«Η Ισπανία έχει δεσμευτεί στους ευρωπαίους εταίρους της ως προς τους στόχους για την δημοσιονομική της σταθεροποίηση» και «υπάρχουν οι παράμετροι που η Ισπανία οφείλει να τηρήσει», τόνισε στην διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για τα οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ τη Δευτέρα.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «τούτου λεχθέντος, υπάρχει μία οικονομική ανάλυση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι χώρες», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η ρήτρα αυτή, υπενθύμισε, εντάσσεται στις επιταγές του Συμφώνου Ευρωπαϊκής Σταθερότητας. Το βασικό «χαρτί» με το οποίο ζητά η Μαδρίτη χαλάρωση των στόχων είναι ακριβώς η ύφεση που την πλήττει και το κλίμα στις αγορές.

Ο Αλταφάζ πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα ξαναδεί με μεγαλύτερη σαφήνεια μετά την προβλεπόμενη δημοσίευση στις 11 Μαΐου των νεότερων προβλέψεων για την ανάπτυξη και του δημοσίου χρέους για τις διάφορες χώρες στην Ευρώπη.

Η Μαδρίτη ήδη έχει αποσπάσει μία ευνοϊκή μεταχείριση από τους ευρωπαίους εταίρους της όσον αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους της, καθώς της «συγχώρεσαν» την εκτροπή του ύψους του στο 5,3% του ΑΕΠ, από 4,4% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.

Παρά ταύτα, η ισπανική κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσει ώστε το δημόσιο χρέος της να επιστρέψει στο 3%, το όριο που θεσπίστηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πολιτικοί αναλυτές, όμως, εκφράζουν την άποψη πως η Μαδρίτη είναι δύσκολο να επιτύχει αυτόν τον στόχο, δεδομένης της επιστροφής της ύφεσης στη χώρα.

Άμβλυνση της λιτότητας ζητά η ιταλική Κεντροαριστερά μετά την εκλογή Ολάντ

Η νίκη του Ολάντ στη Γαλλία δίνει στην Ιταλία «την ευκαιρία να απομακρυνθεί από λανθασμένες επιλογές οικονομικής πολιτικής» αναφέρει το κεντροαριστερό κόμμα PD, ένας από τους δύο βασικούς πόλους που στηρίζουν την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μόντι -καλώντας σε άμλυνση της λιτότητας, χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και καθυστέρηση της επικύρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τη Ρώμη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πασέρα ζήτησε από την Κομισιόν να αντιδράσει στην εκλογή Ολάντ δίνοντας «στέρεες αποδείξεις πως πιστεύει στην ανάπτυξη» -χωρίς όμως χαλάρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο εκπρόσωπος του PD Στέφανο Φασίνα σχολίασε στην εφημερίδα La Stampa πως η Ρώμη θα έπρεπε, δραττόμενη της ευκαιρίας της εκλογής του Ολάντ, «να καθυστερήσει την έγκριση από τη βουλή του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ και ταυτόχρονα να επιβραδύνει την διαδικασία προς τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Φασίνα υππογράμμισε την έκληση του κόμματο για σημαντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Μόντι ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται για ένα χρόνο η υλοποίηση του στόχου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού το 2013, που είχε συμφωνήσει ο προκάτοχός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το περασμένο καλοκαίρι με τους εταίρους της Ιταλίας στην Ευρώπη.

Ο Φασίνα, ένα από τα στελέχη του PD που θεωρούνται πιο αριστερά, είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της επίσημης γραμμής του σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, αν και οι απόψεις του δεν βρίσκουν συχνά σύμφωνα πολλά από τα πιο κεντρώα στελέχη του κόμματος.

Η νίκη Ολάντ σηματοδοτεί «μια ήττα για την τυφλή λιτότητα υπέρ της οποίας συνηγορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συμπαρασύρει τους πάντες, και άρα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή μπορεί να μας σώσει από ένα ναυάγιο» δήλωσε ο Φασίνα.

Το PD είχε αναγκάσει τον Μόντι να συμβιβαστεί τροποποιώντας το αρχικό του νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που ακόμη εξετάζεται από το κοινοβούλιο, εμμένοντας στη θέση πως πρέπει να τροποποιηθούν οι διατάξεις του που διευκόλυνε τις απολύσεις.
Πασέρα: «Πολιτική ανάπτυξης μαζί με την εξυγίανση»

Παράλληλα, ο υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πασέρα ζήτησε ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών με ευρωπαϊκές επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία.

«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στέρεες αποδείξεις πως πιστεύει στην ανάπτυξη» είπε σε δημοσιογράφους στην Μπρέσια. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό «δεν σημαίνει πως πρέπει να απομακρυνθούμε από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική».

Περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα ζητά το γερμανικό SPD

Τη βεβαιότητα ότι οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλειφθούν από την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται και να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες ώστε να μετριαστούν οι κοινωνικές συνέπειες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron