Ρεπορτάζ
Σχέδια για το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδια για το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

  • 07 Μαϊου 2012, 11:30

Εκτιμήσεις εκφράζονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εύκολα ή δύσκολα θα σχηματιστεί κυβένρηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και ότι η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μάλλον δεν θα φτάσει στα χέρια τους.

Παράλληλα επιμένουν στο σενάριο της αριστερής κυβέρνησης, απευθυνόμενοι σε ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει εμφανώς ικανοποιημένος. «Μόνη μας δέσμευση τούτη την ώρα είναι να τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το Μνημόνιο της χρεοκοπίας», είπε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που θα κληθεί να χειριστεί τη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με ηγετικά του στελέχη, δεν θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο ψήφου ανοχής από το ΠΑΣΟΚ, «αρκεί η ηγεσία του να πει ότι ήταν λάθος τα Μνημόνια και να πάρει πίσω την υπογραφή της».

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η κατάληψη της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμοιαζε να αιφνιδίασε χθες την Κουμουνδούρου. Ωστόσο μετά το μεσημέρι, όταν άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα μηνύματα, στελέχη όπως οι Αλ. Καλύβης, Ν. Χουντής, Ν. Παππάς, Β. Πιλάλης που βρέθηκαν στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου άρχισαν τα σενάρια.

Η ανέλπιστη δεύτερη θέση έδωσε αέρα στα πανιά του κόμματος, προκάλεσε όμως και αγωνία όχι μόνο για την παγίωση των ποσοστών σε ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση, αλλά και για την ευθύνη - να οδηγηθεί ξανά η χώρα σε εκλογές εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού της πολυπόθητης κυβέρνησης Αριστεράς.

«Θεωρούμε πιθανότερο ότι τελικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα φτιάξουν κυβέρνηση. Αυτό που λένε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν υφίσταται», σχολίαζε συνεργάτης του κ. Τσίπρα. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα η προσωπική σωτηρία των αποτυχημένων ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από κόμματα του 77% της ελληνικής κοινωνίας πήγαν στο 35%. Είναι μια σαφής αποδοκιμασία του Μνημονίου».

Τα ίδια στελέχη λένε πως αν τους δοθεί τελικά η διερευνητική εντολή, «εμείς θα μιλήσουμε με τη ΔΗΜΑΡ γιατί θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς». Μάλιστα χθες το βράδυ μετά τη δήλωση Τσίπρα έγινε σύσκεψη σε κλειστό κύκλο στελεχών για να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και οι επόμενες κινήσεις, στην οποία συμμετείχαν οι Δ. Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Καρίτζης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Παππάς και άλλοι.
Στην ερώτηση αν θα απευθυνθούν και στον Πάνο Καμμένο, τα ίδια στελέχη το αποκλείουν κατηγορηματικά τονίζοντας ότι «έχουμε προγραμματικές διαφορές».

Δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να πουν «ναι» σε ψήφο ανοχής είτε από τον Καμμένο είτε από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ εάν πραγματικά θέλουν να αποφύγουν κάτι, όπως ο διάβολος το λιβάνι το επόμενο διάστημα είναι «να εκπέμψουμε σήμα αλαζονείας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron