Ρεπορτάζ
Αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

  • 07 Μαϊου 2012, 11:05

Τ ο μεσημέρι αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις 12:30 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος στις 13:00 ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις 14:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θα θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του. Μια ώρα αργότερα ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Μόλις λάβει την εντολή ο κ. Σαμαράς θα έχει διορία τριών ημερών για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron