Πολιτική
Άνοιξαν για τους ψηφοφόρους οι κάλπες

Άνοιξαν για τους ψηφοφόρους οι κάλπες

  • 06 Μαϊου 2012, 07:12

Ξεκίνησε από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Κοινοβουλίου, σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη της Μεταπολίτευσης.

Στις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα στις 7 το απόγευμα, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική.

«Όλα εξελίσσονται ομαλά», είπε ο κ. Γιαννίτσης, προσθέτοντας πως αντιμετωπίστηκαν κάποιες μικρές αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν σε δύο εκλογικά τμήματα, με τη μορφή καθυστερήσεων. Πιστεύω ότι ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει, ότι θα είμαστε το βράδυ έτοιμοι να δούμε την επιλογή των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, οπότε και θα μεταδοθεί το πρώτο exit poll.

Παρ' όλα αυτά, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να σταθεροποιηθεί αργά το βράδυ, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννίτσης, η δομή του πολιτικού αποτελέσματος δεν θα μπορεί να είναι ασφαλής δεδομένου του αριθμού των κομμάτων που θα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Όπως είπε ο υπουργός κατά την πρόβα λειτουργίας του συστήματος στο ΥΠΕΣ, η Singular Logic -η εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- διευκρίνισε ότι τεχνικά θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα στις 21.00 - 21.30, ωστόσο πολιτικά το αποτέλεσμα θα έρθει αργότερα, κατά τις 23.00 - 23.30, γιατί μπορεί να υπάρξει ανακατάταξη των εδρών.

Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, γράφει -μεταξύ άλλων- το Reuters, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας, μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης.

Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα φτάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την απειλή του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.

Για το ΠΑΣΟΚ, το γαλλικό πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.

Το Reuters αναφέρει από την πλευρά του για το ΠΑΣΟΚ πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι έρχεται δεύτερο με 14 - 19%, ενώ τα τέσσερα άλλα κόμματα μάχονται για ένα περίπου 10% το καθένα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron