Πολιτική
Πολλά τα χτυπήματα "κάτω απ’ την μέση"

Πολλά τα χτυπήματα "κάτω απ’ την μέση"

  • 05 Μαϊου 2012, 16:15

Δεν ήταν λίγα και «άσχετα» τα «χτυπήματα» που δέχθηκε «κάτω από τη ζώνη» ο Λουκάς Παπαδήμος, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» κατά τον κ. Σαμαρά.

Έμπιστοι συνεργάτες και επί χρόνια επιστήθιοι φίλοι του τον είχαν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων προϊδεάζει για «ναυάγιο» παρά την τιτάνια μάχη που είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει ο κ. Παπαδήμος με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους. Είχε ελάχιστες σχετικά μέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο, όταν πληροφορήθηκε ότι... υπέστειλε την ελληνική σημαία.

Η φήμη διαδόθηκε σε χρόνο d/t και ήθελε τον κ. Παπαδήμο να απομακρύνει από το γραφείο του την ελληνική σημαία. Αυτό γρήγορα διαψεύστηκε αλλά είχε κάνει πάραυτα έναν ευρύ κύκλο, με αποτέλεσμα τη συκοφάντηση του πρωθυπουργού. Στελέχη του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η σημαία απλώς «απεκρύβη» από ένα φωτογραφικό ενσταντανέ, τυχαία και χωρίς λόγο...

Το δεύτερο «χτύπημα», που ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, στόχευε στη σύζυγό του. Τα εν λόγω δημοσιεύματα εκτιμήθηκε ότι είχαν «γαλάζια καταγωγή» και καθαρό στόχο με «δεξιά οπτική». Ήθελαν να λοιδορήσουν τον κ. Παπαδήμο διά της επιθέσεως στην Ολλανδή σύζυγό του, γιατί δήθεν δεν μιλούσε ελληνικά. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Διαμαρτυρία

Η διακεκριμένη ζωγράφος, που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει ανά τον κόσμο ακολουθώντας τους επαγγελματικούς προορισμούς των γονιών της, μιλά άλλες δύο γλώσσες και κατοικεί επί χρόνια με διαλείμματα στην Αθήνα, επικοινωνεί στα ελληνικά και όταν έκανε μία δήλωση στα αγγλικά, σε φιλανθρωπικό ίδρυμα των Αθηνών, λέγεται ότι βρίσκονταν εκεί ξένα κανάλια. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι η ενόχληση του πρωθυπουργού για την επίθεση στη σύζυγό του ήταν τέτοια που δεν απέφυγε να το διαμηνύσει σε συγκεκριμένους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.

Μεσολάβησαν και άλλα, ωστόσο το πρόσφατο «χτύπημα» μέσω του Τύπου επίσης στον κ. Παπαδήμο «απέδειξε» εν πολλοίς στο στενό του επιτελείο ότι οι «εμπνευστές» ήθελαν να ρίξουν λάθη με στόχο πια όχι να φέρουν εμπόδια στην κυβέρνησή του, αλλά να ακυρώσουν κάθε ενδεχόμενη συμβολή του κατά τη μετεκλογική περίοδο. Ο κ. Παπαδήμος αντέδρασε ψύχραιμα, ακαριαία (πάντως), ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας για τις δήθεν αφορολόγητες αποδοχές και λοιπές αμοιβές που απέκτησε κατά την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επικοινώνησε ο ίδιος με τη διοίκηση της ΕΚΤ θέλοντας να φρεσκάρει τα γεγονότα και εξέδωσε δήλωση. «Όλες οι αμοιβές φορολογήθηκαν κανονικά. Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και γι' αυτό δεν εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό.

Αν και οι σχετικές αμοιβές δεν υπόκεινται σε πρόσθετη εθνική φορολογία, ο πρωθυπουργός έχει καταβάλει και όλες τις έκτακτες εισφορές της τελευταίας τριετίας» αποσαφηνιζόταν στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος να σημειωθεί δεν λαμβάνει σύνταξη από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών -εργαζόταν αμισθί ως οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ενώ από το επόμενο... λεπτό της ανάληψης των πρωθυπουργικών του καθηκόντων παραιτήθηκε και ουδέποτε έλαβε τη σχετική μηνιαία αποζημίωση...

Το ροκάνισμα άρχισε με το «καλημέρα»

Ένα μεγάλο ρίσκο, με αρχικά τρεις «εγγυητές» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), απολύτως αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική πορεία της χώρας, τα κόμματα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και πολλαπλές αγκυλώσεις στην κρατική μηχανή, ανέλαβε έξι μήνες πριν ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Στις 11 του Νοέμβρη εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα καλά. Οι συνεργάτες του ξέρουν καλά ότι αποχωρούσε ξημερώματα για λίγη ξεκούραση στο σπίτι του και επέστρεφε νωρίς το πρωί και πάλι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Την ίδια στιγμή ακόμη και δυνάμεις που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτές που «υπέγραψαν» τη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου άρχισαν το «ροκάνισμα», με τη γνωστή παλαιοκομματική μέθοδο που συνήθως ακολουθούσαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις τα αντίπαλα κόμματα.

Υπόγειος πόλεμος

Ένας κρυφός υπόγειος πόλεμος άφηνε ίχνη -και σε καθημερινή βάση- με εμφανή στόχο να ακυρώσει εν τη γενέσει του το εγχείρημα της κυβερνητικής συνεργασίας για πρώτη φορά, με αυτούς τους όρους, στη χώρα.

Όπως διαπιστώνουν κυβερνητικοί συνεργάτες, διάφορα «κέντρα» και με «γαλάζια καταγωγή» (ακόμη και με «πόστα» στο περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ) δεν είδαν με καλό μάτι την ανάδειξη του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία και έσπευσαν να «ακυρώσουν» κάθε δυνατότητα επιτυχίας, παρότι γνώριζαν ότι έπαιζαν με τη χρεοκοπία της χώρας...

 

Έθνος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron