Πολιτισμός
Οι μνήμες ξυπνούν στο Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Οι μνήμες ξυπνούν στο Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς

  • 05 Μαϊου 2012, 11:10

Το Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς άνοιξε τις πύλες του και καλεί το κοινό να «διαβάσει», μέσα από τα εκθέματα του, την τραγική αυτή σελίδα της ιστορίας μας.

Στις 17 Αυγούστου του 1944, οι Γερμανοί επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής εκτελέσεων το παλιό ταπητουργείο της αγγλικής εταιρείας «Οριένταλ Κάρπετ», το οποίο λειτουργούσε από το 1929, και την περίοδο της Κατοχής παρέμενε κλειστό.

Τη μαύρη αυτή μέρα, εκτελέστηκαν 74 άτομα, νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους. Συνολικά, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Μάντρα, στα Αρμένικα, στα Καμένα και σε άλλα σημεία της πόλης στο Μπλόκο της Κοκκινιάς εικάζεται πως ανέρχονται στους 350 και ήταν -άντρες και γυναίκες- κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μας κατά των κατακτητών.

Το μουσείο - μνημείο

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, να δουν την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα, από την οποία πέρασαν τους μελλοθάνατους που έφερναν από την πλατεία της Οσίας Ξένης (τόπο συγκέντρωσης των αρρένων δημοτών) και τον -στεγασμένο τότε και χωρίς σκεπή σήμερα- χώρο των αργαλειών, στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου, «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς», προσφέρει ενημέρωση για το ιστορικό των γεγονότων, ενώ, στον βοηθητικό στεγασμένο χώρο του υφαντουργείου, αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων και φιλοξενούνται φωτογραφίες, αναθηματικές στήλες και λάβαρα των ηρωικών μαρτύρων της πόλης.

Στο μουσείο εκτίθενται, επίσης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθώς και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης, τις οποίες τράβηξαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι.

Ο στόχος


Ο Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, επισημαίνει: «Με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους, για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη της πόλης, ανοίξαμε τις πύλες του Μουσείου της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς».

Πληροφορίες

Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς, Π. Τσαλδάρη 10 - Νίκαια, τηλ.: 210 4278147-289.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron