Διεθνή
Λήγει σήμερα η προεκλογική καμπάνια στην Γαλλία

Λήγει σήμερα η προεκλογική καμπάνια στην Γαλλία

  • 04 Μαϊου 2012, 07:45

Τελευταία ημέρα προεκλογικής καμπάνιας η Παρασκευή, για τους υποψήφιους προέδρους της Γαλλίας.

Στην περιοχή Μοζέλ θα μιλήσει ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά πέντε μονάδες. Ο Ολάντ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Περιγκέ της Νότιας Γαλλίας, όπου θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του, Νικολά Σαρκοζί, θα δώσει ομιλία στην Σαμπλ Ντ' Ολόν της δυτικής Γαλλίας.

Η προεκλογική εκστρατεία λήγει επισήμως στις 23:00 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, η διαφορά που χώριζε τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ από τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι μειώνεται. Δημοσκόπηση της εταιρείας BVA έδειξε πως ο Ολάντ θα πάρει το 52,5% των ψήφων την Κυριακή, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο Σαρκοζί κερδίζει 47,5%, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων.

Άλλη δημοσκόπηση, του οργανισμού TNS-Sofres, έδειξε πως το ποσοστό του Ολάντ μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα στο 53,5% από την περασμένη εβδομάδα, με τον Σαρκοζί να ανεβαίνει στο 46,5% από 45% που είχε.

Η πλειοψηφία στη δημοσκόπηση της BVA εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Φρανσουά Ολάντ ήταν πιο πειστικός στην τηλεοπτική αναμέτρηση, με το 40% να πιστεύει ότι είχε το πάνω χέρι, έναντι 31% που προτίμησαν τον συντηρητικό Σαρκοζί.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου LH2 για το Yahoo!, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος κρίθηκε πειστικότερος από το 45%, ο Σαρκοζί από το 41%, ενώ 14% των ερωτηθέντων απάντησαν «ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος».

Έρευνα του IFOP έδειξε πως 42% βρήκαν καλύτερο τον Φρ.Ολάντ, ενώ 34% τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας.

Σε έρευνα του CSA, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος ήταν «πιο πειστικός» για το 44%, έναντι 38% που βρήκαν πειστικότερο τον Νικολά Σαρκοζί.

Στις πέντε μονάδες η διαφορά

Ωστόσο, πλήγμα για τον νυν πρόεδρο υπήρξε το γεγονός ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα ψηφίσει τον Ολάντ. Αναλυτές εκτιμούν ότι προκειμένου να κερδίσει ο Σαρκοζί, υπολογίζεται πως χρειάζεται τη στήριξη του 80% των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν και των μισών ψηφοφόρων του Μπαϊρού.

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του TNS-Sofres, 32% αυτών που ψήφισαν τον Μπαϊρού στον πρώτο γύρο θα ψηφίσουν την Κυριακή τον Σαρκοζί, ενώ 37% θα υποστηρίξουν τον Ολάντ. Το 52% των ψηφοφόρων της Λεπέν θα επιλέξουν τον Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο και 7% τον Ολάντ, ενώ 41% αποφάσισαν να απέχουν.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων από την εταιρεία OpinionWay-Fiducial, ο Ολάντ έχει πέσει στο 52,5% (1,5 μονάδα κάτω σε σχέση με τη δημοσκόπησητης 24ης Απριλίου) ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε στο 47,5% (1,5 επάνω σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Η διαφορά που τους χωρίζει πλέον περιορίστηκε στις 5 μονάδες.

Ωστόσο, η καθημερινή δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων δεν έχουν αλλάξει: το 53% προτιμά τον Ολάντ έναντι 47% για τον Σαρκοζί.

Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας LH2, που διενεργήθηκε σε δείγμα ψηφοφόρων οι οποίοι παρακολούθησαν την τηλεμαχία, διαπίστωσε ότι το τηλεοπτικό ντιμπέιτ δεν είχε καμία επίπτωση στην πρόθεση ψήφου.

Σχεδόν το 45% δήλωσαν ότι ο Ολάντ ήταν πιο πειστικός ενώ το 41% προτίμησε τον Σαρκοζί.

Οι ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι ο Ολάντ ήταν πιο ευγενικός, πιο σοβαρός και πιο ειλικρινής από τον Σαρκοζί ο οποίος ωστόσο κρίθηκε "πιο δυναμικός" από τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, τη μετανάστευση, τον έλεγχο των δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος.

Ολάντ θα ψηφίσει ο Μπαϊρού

Στο μεταξύ, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι την Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, θα ψηφίσει τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, όμως αρνήθηκε να δώσει "γενική εντολή" στους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο.

"Προσωπικά, θα ψηφίσω τον Φρανσουά Ολάντ", είπε ο Μπαϊρού καταγγέλλοντας "την πορεία προς την άκρα δεξιά" που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. "Δεν θα δώσω γενική εντολή", πρόσθεσε.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Απριλίου, ο Μπαϊρού είχε συγκεντρώσει ποσοστό 9%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron