Οικονομία
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης σύμβολο της συμμαχίας Βερολίνου - Ρώμης

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης σύμβολο της συμμαχίας Βερολίνου - Ρώμης

  • 04 Μαϊου 2012, 07:35

Με τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να αντιδρούν έντονα στη «συνταγή» λιτότητας του Βερολίνου, απευθύνοντας έκκληση για μέτρα ανάπτυξης που θα βοηθήσουν τις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών να εξέλθουν της ύφεσης, αλλάζουν καθοριστικά οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», Γερμανία και Ιταλία θα επικυρώσουν ταυτόχρονα το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης, μια εξέλιξη που μπορεί να ερμηνευθεί ως σύμβολο μιας νέας συμμαχίας μεταξύ Βερολίνου - Ρώμης, που θα υποδείξει το σωστό μείγμα λιτότητας και αναπτυξιακών μέτρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ιταλικής κυβέρνησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε θα επισκεφθεί την Ιταλία για να παραστεί στην έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου, σε μια ένδειξη της «ισχυρής συμμαχίας» μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται για ένα «μπραντεφέρ» με τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, αν εκλεγεί πρόεδρος, αλλά και οι δύο δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν σε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Ολάντ έχει εξοργίσει τους Γερμανούς, υποσχόμενος, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τη γαλλική προεδρία, να μην επικυρώσει τη Συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας που η Μέρκελ έχει καταστήσει ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θέλει να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σύμφωνο που ήδη έχει επικυρωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να προσθέσει σε αυτό μια «συνιστώσα ανάπτυξης». Αν ο Ολάντ μεταβεί στη Γερμανία για να απαιτήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα αποτύχει, λέει μια πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο προσπαθεί πάντως να καθησυχάσει για τη διατήρηση των καλών σχέσεων με το Παρίσι, που θεωρούνται απαραίτητες. Στις τελευταίες ομιλίες της η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε περισσότερο στην ανάπτυξη για την καταπολέμηση της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη, χωρίς να αρνείται την πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις που θα επιτρέψουν στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών να διεκδικήσει μια νίκη, εκτιμούν οι αναλυτές. «Η Μέρκελ έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα που δείχνουν ότι δεν θέλει να καταλήξει απομονωμένη» στην Ευρώπη, εκτιμά η Ούλρικε Γκέροτ, διευθύντρια του γραφείου στο Βερολίνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron