Κοινωνία
"Άναψε" το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ

"Άναψε" το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • 03 Μαϊου 2012, 19:12

«Φωτιά» τις τελευταίες ημέρες το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι αρμόδιοι έχουν δεχθεί περισσότερες από 4.000 κλήσεις ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες χωρίς να πάρουν προφύλαξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 17 γυναίκες - φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS. Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών ιερόδουλων.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) χαρακτήρισαν το μέτρο ακραίο, το οποίο στιγματίζει και διαπομπεύει τα εν λόγω άτομα.

«Με κύριο επιχείρημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας», αναφέρουν, «υιοθετείται ένα ακραίο μέτρο που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων ενός αυξανόμενου μέρα με τη μέρα αριθμού εκδιδόμενων οροθετικών γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ιατρικό απόρρητο και προσβάλλει βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εξάπλωση προβλημάτων, όπως το HIV/AIDS, ως ζήτημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, προϋποθέτει προγράμματα και υπηρεσίες, τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης - πρόληψης όσο και στο επίπεδο της ιατρικής και ψυχολογικής στήριξης όσων έχουν ήδη πληγεί.

Δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για την εκτόνωση του φόβου, του θυμού και της αβεβαιότητας που διατρέχουν την Ελλάδα της κρίσης, μέσα από το ρίξιμο του αναθέματος σε γυναίκες, συχνά πολλαπλά βεβαρημένες ήδη από το trafficking, την τοξικομανία, την ένδεια και την εκμετάλλευση».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ, «με την ίδια λογική που σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα πρόσωπα και τα στοιχεία αυτών των γυναικών, αύριο, θα πει κάποιος ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν εκείνα των πελατών τους, στη συνέχεια των ερωτικών συντρόφων των πελατών τους, και, τελικά, όλων των φορέων του AIDS.

Για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν και τα πρόσωπα όλων όσοι πάσχουν από κάθε είδους λοιμώδες νόσημα, είναι ή υπήρξαν τοξικομανείς, αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχιατρική διαταραχή, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…».

Με γραμμές κοινωνικού διαχωρισμού ανάμεσα στην «υγεία» και την «αρρώστια», το «ηθικό» και το «ανήθικο» -προσθέτουν- δεν προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο, αλλά γίνονται πιο βαθιά τα ρήγματα στην κλονιζόμενη συνοχή της κοινωνίας μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron