Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο γαλάζιος τόνος
Ο δραματικός αποδεκατισμός του γαλάζιου τόνου στα νερά νοτίως της Αυστραλίας και οι αυστηροί κανόνες αλιείας του οδήγησαν σε αλλαγή στρατηγικής. Το συστηματικό ψάρεμα αντικατέστησε η ιχθυοκαλλιέργεια.
Ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν την προσέγγισή τους απέναντι στην εκμετάλλευση του τόνου ήταν και ο γερμανικής καταγωγής Αυστραλός Χάγκεν Στερ. Αν και ξεκίνησε ως ψαράς, η δραματική μείωση του αριθμού των γαλάζιων τόνων (είδους που ενδημεί κυρίως στα ανοιχτά νοτίως της Αυστραλίας) τον ώθησε στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 να στραφεί από το ψάρεμα στην εκτροφή του τόνου.
Προσοδοφόρα επένδυση υψηλού ρίσκου
Ο Χάγκεν Στερ δημιούργησε φάρμες εκτροφής. Μία επένδυση που ο ίδιος παρομοιάζει με τυχερό παιχνίδι. «Είναι σαν να παίρνει κανείς 30 με 40 χιλιάδες δολάρια καθημερινά και να τα πετάει στη θάλασσα. Μετά προσεύχεται ότι στο τέλος θα αποζημιωθεί» λέει χαρακτηριστικά ο ιχθυοκαλλιεργητής, καθώς η πείνα του τόνου φαντάζει ακόρεστη. Για να κερδίσει ένα κιλό βάρους ο τόνος πρέπει να καταναλώσει 25-30 κιλά μικρών ψαριών, κυρίως ρέγκες και σαρδέλες.
Ο γαλάζιος τόνος είναι ένα από τα πιο αγαπητά και ταυτόχρονα πιο άμεσα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη βρώσιμου ψαριού. Οι μεγαλύτερες ποσότητες καταλήγουν στις ψαραγορές της Ιαπωνίας. Ένας ώριμος τόνος 200 κιλών μπορεί να ξεπεράσει μάλιστα την τιμή των 100.000 ευρώ.
Η τεράστια εμπορική αξία του τόνου επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του Χάγκεν Στερ. Ήταν μόλις 18 ετών όταν ξεκινούσε τη σταδιοδρομία του ως ψαράς στο Πορτ Λίνκολν της νότιας Αυστραλίας. Σήμερα βρίσκεται μεταξύ των 200 πλουσιότερων ανθρώπων της Αυστραλίας και η μικρή αυστραλιανή πόλη είναι φημισμένη για το μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων σε ολόκληρη την ήπειρο της Ωκεανίας.
Οικολογικά… κέρδη;
Ωστόσο ο Στερ δε σταματά εδώ. Επόμενο εγχείρημα είναι ένα πρότζεκτ που διεξάγει με άκρα μυστικότητα στην εταιρία του στο Άρνο Μπέι. Εκεί εκτρέφει τόνους σε κλειστή υδάτινη έκταση, κάτι που φάνταζε μέχρι σήμερα σχεδόν ακατόρθωτο.
«Ο τόνος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από άλλα ψάρια. Αν βρεθεί σε συνθήκες στρες σταματά να τρώει και ψοφά. Είναι δύσκολο μένει εγκλωβισμένος χωρίς να τραυματιστεί» λέει ένα από τους επιστήμονες που εργάζονται στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πρότζεκτ στο οποίο ο Στερ έχει επενδύσει ήδη 35 εκατ. ευρώ!
Για να κάνει τα εγκλωβισμένα ψάρια να νιώσουν ασφαλή και ελεύθερα ο Στερ χρησιμοποίησε ένα τρικ. Μέσα σε μία δεξαμενή 40 μέτρων δημιούργησε τεχνητά ρεύματα και διαρκείς μεταβολές στην περιεκτικότητα άλατος και τη θερμοκρασία μέσω ενός ειδικού υπολογιστικού συστήματος. Το 2015 ο Στερ φιλοδοξεί να διαθέσει τους μεγαλύτερους τόνους εκτροφής στην αγορά, μετά από ένα διάστημα παραμονής τους σε έναν κλωβό μέσα στη θάλασσα.
Ο Στερ δεν ξεχνά όμως να δώσει και την οικολογική διάσταση του εγχειρήματος από το οποίο φιλοδοξεί να αποκομίσει μεγάλα κέρδη: «Ο τόνος διατρέχει όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο αφανισμού παγκοσμίως. Αυτό που κάνουμε είναι ο σωστός δρόμος αν θέλουμε να τρώμε ψάρια και στο μέλλον. Δεν υπάρχει εναλλακτική».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
04 Μαϊου 2012, 19:55
"Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους"
04 Μαϊου 2012, 19:50
"Τηλεχειριζόμενα" γονίδια παράγουν ινσουλίνη
04 Μαϊου 2012, 19:47
Στροφή Μέρκελ ενόψει νίκης Ολάντ
04 Μαϊου 2012, 19:30
Νέες κατηγορίες εναντίον του Στρος Καν
04 Μαϊου 2012, 19:03
Διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία
04 Μαϊου 2012, 19:00
Μάθε να φιλάς σωστά!
04 Μαϊου 2012, 18:55
Μάνα και γιος επί τρεις μήνες νεκροί μέσα στο σπίτι τους!
04 Μαϊου 2012, 18:45
Τα οκτώ χειρότερα πρώτα ραντεβού
04 Μαϊου 2012, 18:43
Παπαμιμίκος: Όχι στην αλβανοποίηση της Ελλάδας
04 Μαϊου 2012, 18:41
Ισπανία: Οι Αγορές "βλέπουν" Μνημόνιο...